Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik Tarihi

Başçiftlik ,2000 tarihinde yapılan genel nüfus sayımında 700 hane olup 5971 nüfuslu bir yerleşim merkezidir. İlçeye bağlı köylerin toplam nüfusu 7350’dir.Merkez ve köylerin toplam nüfusu:13320 dir. Başçiftlik’in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Başçiftlik köyü ;yaklaşık 550 sene önce , Niksar ilçesinin doğu tarafında bulunan Hüseyingazi köyü civarında kurulduğu, bu günkü Başçiftlik’i yaylak olarak kullandıkları yönünde rivayet bulunmaktadır.
Başçiftlik, 2000 tarihinde yapılan genel nüfus sayımında 700 hane olup 5971 nüfuslu bir yerleşim merkezidir. İlçeye bağlı köylerin toplam nüfusu 7350’dir.Merkez ve köylerin toplam nüfusu:13320 dir. Başçiftlik’in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Başçiftlik köyü ;yaklaşık 550 sene önce , Niksar ilçesinin doğu tarafında bulunan Hüseyingazi köyü civarında kurulduğu, bu günkü Başçiftlik’i yaylak olarak kullandıkları yönünde rivayet bulunmaktadır.

Çevredeki bataklıkların , sivri sineklerin ve hastalıkların yüzünden halkın yaylak olarak kullandıkları bugünkü Başçiftlik’e göç ettikleri ve yerleşmeye karar verdikleri yönündeki bu rivayeti doğrulayan bir başka olay da Niksar’ın Ayvaz önü mevkiinde “Başçiftlik Mezarlığı” diye anılan bir Mezarlığın yakın bir tarihe kadar var olmasıdır.

Araştırmacı yazar Sadi BAYRAM;”Niksar Vakfiyeleri” ile ilgili araştırmasında Başçiftlik’le ilgili olarak : “ 890 Şevval Gurresi ( 20.10.1485) Abdullah oğlu Sinaneddin Yusuf Bey`in Niksar`a bağlı Başçiftlik de Allah rızası için yeni inşa ettirdiği zaviyeyi fukara, miskin, ulemâ, şeyh ve zaviyeye inen bütün misafirler için vakfetmiştir. 582 numaralı defterin 168. sayfa, 113 sırasına kayıtlıdır. 1967 numaralı defterde de yeni Türkçe’si.bulunmaktadır…

Söz konusu zaviyenin ilelebet devamı için de ; İnce Sofi, Sarı Danişmendlü, Hatip, Hasan Halife, Babuç Köylerinin mezrasını, Başçiftlik adı ile bilinen Çiftliğin tamamı, Taşlık, Karabalçık, İbrahim Kırığı ve Dulugünayı adıyla bilinen yerleri, Hallaç İbrahim arazisi altındaki suyu vakfetmiş ve mütevelliliğe zaviye şeyhini..getirmiştir.

Kendi vefatından sonra evlatlarının en büyüğü, vakıf mütevelliliğine getirilecektir. Kendi nesli sona erdiğinde, Hızır Paşa oğullarının mütevelliliğe getirilmesi, gerekirse Hızır Paşa oğullarının Naip tutmasını, gelir fazlasını imaret hizmetlerinden arta kalan kısmı mütevellinin şahsına bırakmıştır.” diye bahsetmektedir.Hızır Paşa, Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul!u fethetmesinin ardından Ayasofya Camisine tayin ettiği ilk kadıdır.Hızır Paşa’nın oğlu Sinan Paşa da Fatih’in en büyük veziridir.

Başçiftlik’i Sinan Paşa’nın kurduğu yönünde rivayet bulunmakta,ancak kesin bir delil bulunmamaktadır.İlçenin bir mahallesinin adı bu rivayete dayanarak Sinan Paşa Mahallesi olarak verilmiştir.

Evliya Çelebi ; “Seyahatname” adlı eserinde, 1647 yılında Şebinkarahisar’dan Başçiftlik kariyesine geldiğini bir başka seyahatinde Niksar’dan doğuya ormanları aşarak altı saatte Başçiftlik’e geldiğini,burada Sivas eyaletinin tamam olup,Erzurum Eyaletinin başladığını,eyalet sınırında Veziri Erzurum’dan gelen büyük bir heyetin karşıladığını,207 kurban kesildiğini,buradan da Erzurum Eyaletine bağlı 150 akçelik İskefsür kazasına gittiğini ,Başçiftlik’in 200 haneli büyük bir köy olduğunu anlatmaktadır.

GOP Üniversitesinde.Öğretim görevlisi Tarihçi Prof. Dr. Ali AÇIKEL’in yaptığı araştırmalardan öğrendiğimize göre :”Başçiftlik 1880’li yıllarda Niksar İlçesine bağlı ,5 köyün bağlı olduğu bir nahiye merkezi iken,1908 yıllarında yapılan idari düzenlemeyle nahiyeliği düşürülmüş; 1908 yılında Tokat Sancağına bağlı kazaların idari sınırlarının yeniden oluşturulması sırasında Niksar’a bağlı Başçiftlik Köyü Reşadiye’ye bağlanmış.”

31/5/1951 tarihli 24390 sayılı ve yer no: 224.21..8. belgeye göre Tekrar Niksar kazasına bağlanan Başçiftlik köyüne belediye teşkilatı 1968 yılında kurulmuştur.Belediye teşkilatının faaliyete geçmesinden sonra hızlı bir gelişme gösteren Başçiftlik kasabası 20 Mayıs 1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de çıkan 3644 sayılı kanunla ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür.Yine aynı yasa ile Alan, Asar, Aydoğmuş, Dağüstü, Erikbelen, Sarıağıl,Karacaören,Şahnalan ve Yeşilçam köyleri daha önce bağlı oldukları Niksar İlçesinden ayrılarak Başçiftlik İlçesine bağlanmışlardır.Yine 05.Ocak 1999 tarih ve 23574 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın 98/50413 sayılı kararı ile Reşadiye İlçesine bağlı Hatipli Kasabası Başçiftlik İlçesine bağlanmıştır.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net