Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Hatipli Kasabası

Hatipli, Tokat ili Başçiftlik ilçesine bağlı bir kasabadır.
1893 Rus harbinden kaçan Trabzon halkı bu yöreye doğru kaçan, Oflaz oğulları tarafından kurulduğu rivayet olunur. Rus askerleri Bereketli'ye kadar gelip elekçi denilen yerde bir süre oturmuşlardır. Bunlardan kaçan oflular köyün hayat yanı denilen yere gelip yerleşmişlerdir. Şuanda Karacaören belediyesinde Ali hocagil denilen sülalenin ileri gelenlerinden Ali ağa bunlara karşı koyduysa da dümen tutamamışlardır. Köye ilk gelen bunlar olup,köyün yarısı Bozçalı`dan ayrılıp buraya göç etmişlerdir. Bozçalı kasabasında Beygil sülalesi ile yakın bir akraba bağı vardır. Sora köye Eyüpgil, Mektupgil ve Haliceler köyün kuzeyinde bulunan Babuç denilen yerden gelmişlerdir. Bu sülalenin eski ev kalıntıları halen mevcut olup birde Ezan kayası vardır. Köyün güneyinde Asarcık mevkiinde Rumlar yaşıyormuş. 1928 Etabil Antlaşması ile yapılan halk değişiminde Rumlar Yunanistan`da ki Muhacirlerle değiştirilerek buraya gelmişlerdir. Burada barınamayan Muhacirler değişik yerlere göç etmişlerdir.

1939 depreminde Erzincan depreminde bölgede insanların 3/1`i öldüğü çeşitli kaynaklarda rivayet edilmektedir. Kalanlar ise komşu köylere gidip bir süre yaşayıp tekrar gelip yerleşmişlerdir. Kasaba nüfusu geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sürdürmekte olup, nüfusu çok fazla yurtdışı ve yurtiçine göç vermiştir.

Hatipli, Tokat ili Başçiftlik ilçesine bağlı bir kasabadır. Belde 1999'a kadar Reşadiye ilçesine bağlıyken daha sonra Başçiftlik ilçesine bağlanmıştır.

Beldede ilköğretim okulu bulunmaktadır.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net