Geçtiğimiz aylarda Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL ve Belediye Meclis Üyeleri, Samsun'u ziyaret etmiş, Başçiftliklilerle bir araya gelmişlerdi. Yapılan görüşmelerde Başkan Murat TUNÇEL, Samsundaki gurbetçilere Başçiftlik için neler yaptıklarını, neler yapmak istediklerini anlatmış, destek istemişti. O toplantıya katılanlardan Metin KILIÇ, sohbet ortamında geçen görüşmelerde akılda kalanları yazdı.
Yönetimde istişare çok önemlidir. Tarihteki önemli kararların hep istişareyle alındığı görülür. Bir yöneticinin yönettiği kişilere açıklamalar yapması alçak gönüllülükten ziyade bir erdem göstergesidir. Belediye başkanımızın Samsun'a gelip buradaki hemşerilerini ziyaret etmesi belediye çalışmaları ile ilgili olarak halkına bilgi vermesi, hele hele “önerilerinize açığım “ demesi alışık olmadığımız ezber bozan bir durum. Teşekkür ediyor hep böyle kalmanı istiyoruz sayın başkan..
Hastalığı tedavi etmek için öncelikle teşhisi doğru koymak lazım Bizler her ne kadar Başçiftlikli olsak ta Başçiftlik te yaşamıyoruz. Ekmeğinin peşinde gezen gurbet ellerdeki Başçiftlik sevdalılarıyız. Orayla ayrılmaz bağlarımızın olduğu doğrudur. Yaz tatillerinde geliyor memleketimizle hasret gideriyoruz. İyi veya kötü orada olan her şey bizi yakından ilgilendiriyor ve etkiliyor. İşte bunun için diyoruz ki Başçiftlik ancak dışarıdaki gurbetçileriyle bütünleşirse büyür. Üçüncü kuşağın Başçiftlik i hiç tanımadığı baba ve anne zoru ile buraya geldiğini kim inkâr edebilir. Ancak yapılanları yaşadığımız yerlerle mukayese etme şansımızın mukimlerden daha fazla olduğu da bir gerçek.. Onun için eleştiri ve önerilerimize önem verilsin. “Söz konusu olan vatansa dışarıdakiler de dinlensin” istiyoruz..
Ben Murat TUNCEL'i dinlediğimde Başçiftlik in sorunlarını bildiğini, önümüzdeki yıllarda da karşımıza çıkacak problemlere gayet makul ve mantıklı çözüm önerileri getirdiğini gördüm. Bu zihniyetle çalışırsa birçok sorunu çözeceğine inandım.
Şehir yönetimlerinde iktidarın gücünü arkasına almak ve merkezi yönetimden destek görmek elbette çok önemlidir. Para olmadan hiçbir şey olmaz. Ancak Başçiftlik te önceki dönemlerde yapılan hizmetlerle AKP dönemi karşılaştırıldığında merkezi yönetimden Başçiftlik in yeteri kadar faydalanıldığını söylemek çok fazla iyimserlik olur.Bir yerleşim yerinin en önemli sorunu alt yapı olarak isimlendirdiğimiz yol su elektrik tir. Hep sırtımızda adam taşımayalım 50 yıldır aynı sorunlar önümüze geliyorsa birilerini bir şeyleri de sorgulamak lazım. Başçiftlik ülkenin büyüme hızına orantılı olarak büyümüş müdür. Milli gelirden aldığı pay gerçekten hak ettiği midir? Refah ve kültür düzeyi vatandaşa yeterince yansımış mıdır? Başçiftlik niçin hala göç veriyor? Bir zamanlar cazibe merkezi olan bu yer niçin kendini geleceğe hazırlayacak projeler üretememiştir. Bunun sorumluları kimdir? Vatandaştan aldığı yetkiyi layığı ile kullanamayanlardan, günümüzü dün edenlerden hesap sormak lazım.
Murat TUNCEL genç ve dinamik bir başkan uzlaşmacı ve paylaşımcı bir kişiliği var. Parti taassubundan uzak. Ben yaparım ben bilirim demiyor. El ele verelim önerilerinize açığım diyor. Bu eli tutmak gerektiğine inanıyorum. Ben onu dinlediğimde Başçiftlik i bir kültür kenti yörenin cazibe merkezi yapacağına doğal dokusunu bozmadan burada İskersür kültürünü yansıtan bir turizm şehri oluşturacağına inandım. İnşallah yanılmam.
23 Kasım Pazar günü başkan Murat TUNCEL, Belediye Meclis üyeleri Gani Servet ŞEN, Mehmet AÇIKEL ve Kamil KAPUSUZ ve diğer bazı çalışma arkadaşlarıyla beraber Samsun'a geldi.Amacının Samsun da yaşayan Başçiftliklileri ziyaret etmek ve sekiz aylık icraatları hakkında hemşerilerimize bilgi vermek olduğunu söyledi.. Dernekte Mustafa KAYA, Mehmet ÇAKMAK, Rasim KAPUSUZ, İsmet BAYRAM, Kubilay KAPUSUZ, Ahmet MEMİŞ gibi iş adamlarının yanı sıra işçi,amir,memur emekli çok sayıda Başçiftliklinin katıldığı toplantıda başkan göreve geldiği andaki durumu özetledikten sonra Başçiftlik’in kısa orta ve uzun vadede çözülecek sorunları hakkında hemşerilerimizi bilgilendirdi. Özetle;“ 30 Mart'ta iş başına geldiğini, Belediye ve belediyeciliği tanımaya çalıştığını, Geçmiş dönemden kalan bir trilyon civarındaki borcun yapılandırıldığını, 200 bin lira tutarındaki alacağın tahsil edildiğini” söyledikten sonra “Arkadaşlar, Başçiftlik belediyesinin ekstra bir gelir kaynağı yoktur tek gelir kaynağımız iller bankasından gelen yardımlar ve kabul edilebilir projelere verilen desteklerdir.” Dedi.
Kısa kısa İlçenin sorunlarına da değinen başkan “su şebekesinin yetersizliğinden ve şebekedeki kayıp ve kaçaklardan bahsederek kayıp ve kaçağın %85 e kadar çıktığını bunun da ayda 7-8 bin lira gibi ciddi bir gelir kaybına sebep olduğunu söyledi.“ Derindere havzasındaki suları toplayıp Yorgaca oluğu ve çiştuk kırıgu suyunu da birleştirerek yaptığımız 250 tonluk su deposuna bağladık artık Başçiftlik in su sorunu diye bir sorunu yok en büyük sorunumuz ulaşım “YOL” dedi. “İç Anadolu’yu Karadeniz e bağlayan yolların yapımı hızla devam ediyor Çamiçi Ünye ve Suşehri, Reşadiye, Bereketli, Bozcalı yolları ne yazık ki Başçiftlik ten geçmiyor. Kamuoyu oluşturulmalı Başçiftlik ten geçen bir yolun planlamaya alınması için üst düzey bir çalışılma yapılmalıdır.” Dedikten sonra, “..Bu konuda kendisinin kara yolları bölge müdürüyle görüştüğünü. Müdürün kendisine bugüne kadar böyle bir projeyle kendisine gelinmediğini proje olmadığını proje varsa değerlendirileceği bilgisine” işaret etti.. Diğer sorunlarla ilgili olarak,
· Kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi gerektiğini,
· İmar planı ve şehircilik üzerine çalışmalar yapıldığını,
· Mezarlıkların düzene sokulduğunu, burada parselasyon sistemine gidildiğini,
· Ramazan da kurulan iftar çadırında belediye ye hiçbir yük getirmeden ortalama günlük 350 kişiye iftar yemeği verildiğini,
· GOP Üniversitesi ziraat Fakültesi ile iş birliğine gidilerek Başçiftlik'te yetişen patatesi “BAŞÇİFTLİK BEYAZI” adı altında tescil ettirmek için girişimlerde bulunulduğunu bu gerçekleşirse bunun Türkiyenin tescilli tek patates tohumu olacağını,
· Kaymakamlıkla beraber yürütülen Meyvecilik projesi kapsamında Karacaören'den Başçiftlik e kadar yazı yolunun üst kısmında kalan Karagöz yeri ve Depeüstü mıntıkalarında 5200 dekarlık bir alanda kiraz, elma ve armut yetiştirileceğini bunun beldeye çok büyük bir girdi ve istihdam sağlayacağını çalışmaların hızla devam ettiğini,
· Cafar tamının bittiği yer Kuman Gözü Yerli Obanın altındaki bölgeye yeni bir gölet planlandığını, Bu göletin hayata geçmesiyle Başçiftlik'te sulanmamış hiçbir alanın kalmayacağını,
· Çartıl mıntıkasının yürüyüş ve doğa sporlarının yapıldığı bir piknik alanı haline getirileceğini,
· Başçiftlik in geçmişiyle ilgili bir kültür müzesi oluşturulmaya çalışıldığını” Söyledi ve Samsunda mukim Başçiftliklilerden de önemli bir istekte bulundu. “LÜTFEN BİR AYLIĞINA DA OLSA NUFUSUNUZU BAŞÇİFTLİK’E ALDIRIN” Bu bizim için çok önemli…
Birinci adres Başçiftlik ikinci adres Samsun olsun. Bir aylığına da olsa nüfusunuzu ilçemize getirerek İller Bankasından nüfus başına gelen maddi desteğimizin artırılmasını sağlayın. Bunu Başçiftlik dışında yaşayan siz duyarlı hemşerilerimizden bekliyoruz Bilmenizi istiyoruz ki İller bankasından nüfus başına aldığımız katkı payı size hizmet olarak geri dönecektir. Öneri çok sayıda kişi tarafından kabul edildi ve toplantıda bulunanlar nüfuslarını Başçiftlik'e götürme sözü verdiler.
FOTO | Baciftlikblog.com Yazar Email | metinkilic56@hotmail.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder