Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik, 1. Kar Şenlikleri'ne Hazırlanıyor

Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. İçeride soba etrafında çay sohbetleri yanında soba kuzinesinde Başçiftlik Beyazı patates pişerken dışarıda kartpostallık görüntüler oluşur. Başçiftlik Belediyesi, "Hayallerin Gerçekleştiğini Gördün mü? Haydi, Tokat'ın Beyazı Başçiftlik'e" sloganıyla gurbetteki Başçiftliklileri ve kayak meraklılarını 7-8 Şubat'ta 1. Kar Şenlikleri için Başçiftlik'e davet ediyor...
Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. İçeride soba etrafında çay sohbetleri yanında soba kuzinesinde Başçiftlik Beyazı patates pişerken dışarıda kartpostallık görüntüler oluşur. Başçiftlik Belediyesi, "Hayallerin Gerçekleştiğini Gördün mü? Haydi, Tokat'ın Beyazı Başçiftlik'e" sloganıyla gurbetteki Başçiftliklileri ve kayak meraklılarını 7-8  Şubat'ta 1. Kar Şenlikleri için Başçiftlik'e davet ediyor...

Başçiftlik ve Kış

Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. Başçiftlik, ağır kış şartlarının yoğun olarak yaşandığı merkezlerden biridir. Bazen yılın 6 ayının karla kaplı olduğu yörede 23 Nisanlar, 19 Mayıslar şehrin meydanında değil okulda kutlanır, okullar hiç tatil olmaz, lakin şehirler arası yollar ara ara kapanır. Başçiftlik beyaza bürünür, göz gözü görmez olur bazen. Kartpostallık görüntüler oluşur, dışarıda.

Kışın çetin şartları dışarıdan memuriyet için gelen kişileri zorlar. Lakin zamanla çetin kış şartlarını sıcak Başçiftlik halkı unutturur gelenlere. Soba etrafında çay sohbetleri, sobanın kuzinesinde pişen Başçiftlik Beyazı aranır olur.

1981-83 döneminde Başçiftlik'e doktorluk için gelen Prof. Dr. İlhami ÜNLÜOĞLU, 1980'lerin başında Başçiftlik'teki kış şartlarını Başçiftlik.net'te Hasan AÇIKEL'e yapığı söyleşide şöyle anlatıyor;
" İlk yılın (1982-1983) kışı ağır geçti. Toplamda 45 gün Niksar’a otobüs çalışmadığını saymıştım. Bu durum ilaç gelmesini ve dolayısı ile tedavileri geciktiriyordu. Hatta yol sorunu nedeni ile sevkini gerçekleştiremediğimiz hastam olmuştu, çaresiz kalmıştık...

Başçiftlik’e geldiğim yıl, bana “odun stokumu iyi yapmam” önerildi. Kışın insanların kapısını çalıp ekmek istenilebileceği, ama yakacak istemenin zor olacağı vurgulandı. O dönem Başçiftlik’te kömür kullanılmıyordu, yakacak olarak sadece odun vardı. Uyarılardan etkilenerek, oldukça fazla odun almışım ki; bir yıl için aldığım miktar iki yıla yetmenin ötesinde ayrılırken neredeyse bir yıllık odun kalmıştı. İlk yıl kar çok yağdı, Sağlık Ocağı’nın bahçesinde sabah yolu, çocukları okula giderken, tıbbi sekreterimiz Salih Bey açıyordu. O kadar kar yağmıştı ki; bahçede yüksekliği 180 cm.ye ulaşmıştı. Çatıdan sarkan buzlar yere ulaşıyordu. Gece sağlık ocağına dönerken kirpiklerimin buz tuttuğunu hatırlıyorum..."

Eski günlere nazaran günümüzde Başçiftlik beyaza bürünse de kış ağır geçmez, okullar tatil olur. Ama Kış Başçiftlik'e çok yakışır.  

Kışın Soğuğundan Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'ne

Başçiftlik'e kar yağar, çocuklar, gençler gürgenden yapılmış üzerinde kara lastik çakılmış iple birbirine bağlanmış kayaklarla, çartıla, kokurdana yani yamaçlara, dağlara yol alır kaymak için. Zamanla azalan nüfusla beraber kışın kayak yapan sayısı eksilse de son dönemler de sırf kayak yapmak için sosyal medya üzerinden bir araya gelerek Başçiftlik'i tercih eden gruplarda oluşmaya başlamıştır.

"Hayal edebilirseniz gerçekleştirebilirsiniz..." sloganıyla 2014 yılında Sosyal Medyada kurulan İsTokBaş Gençlik Platformu üyelerinin bir sohbetin ardından fikir alışverişiyle başlayan daha sonra sosyal medyada çığ gibi büyüyen kar şenlikleri fikrine Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL kayıtsız kalmadı, Başçiftlik Belediyesi olarak "Hayallerin Gerçekleştiğini Gördün mü? Haydi, Tokat'ın Beyazı Başçiftlik'e" sloganıyla hem gurbetteki Başçiftliklileri hem de kayak meraklılarını buluşturmak için 7-8  Şubat'ta 1. Kar Şenlikleri'ni organize etti.

Koordinatör Başçiftlik Belediyesi'nin üstlendiği İstanbul, Samsun, Tokat ve Niksar da bulunan Başçiftlik Dernekleri, Başçiftlik Adrenalin Kulübü, İsTokBaş Gençlik Platformu ve Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği (NİDOST) üyelerinin desteklediği 1. Başçiftlik Kar Şenlikleri, 07-08 Şubat 2015 tarihinde Başçiftlik'te yapılacak.

Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri Hazırlıkları;

Başçiftlik Belediyesi, 7-8 Şubat 2015 tarihleri arasında ilki yapılacak olan kar şenlikleri için hummalı bir çalışma içine girdi. Yaklaşık 200 ton kar kütlesi kamyonlarla Başçiftlik Cumhuriyet Meydanı'nda bir noktaya taşındı, kepçe ve insan gücü yardımı ile kardan mağara yapımı için kollar sıvandı. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Tarık POLAT'ın önderliğinde, belediye işçileri kürek ve kazmaların sıra motorlu hızar ile kar kütlesinin içini oyarak ortaya  kardan mağara eserini çıkardı.

Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, 7-8 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak olan kar şenliklerinde kardan adam, kayak ve kızak yarışmaları ile çeşitli gösterilerin sunulacağını, gelen misafirlere Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri anısına kaşkol, bere ve eldiven hediye edileceğini, sucuk ekmek ve tescil aşamasında olan Başçiftlik Beyazı (Gartopu) patates ikramı yapılacağını söyledi.
İstanbul, Samsun, Tokat ve Niksar Başçiftlik Dernekleri 1. Kar Şenlikleri için üyelerini bilgilendirirken şenliklere katılmak isteyen üyelerine ulaşım imkânı sağlıyorlar. Şenlikler için "Ne gerekiyorsa yapacağız." diyen İstanbul Başçiftlik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim BEYAZIT" Dernek olarak buradaki üyelerimizi organize etmek ve geliş gidişlerinde yardımcı olacağız. Başçiftlik Belediyesi ve derneklerimizin desteği ve katkısı ile ilçemizi yerel ve görsel medyada yer bulmasını sağlaması sağlayacağız. " dedi.

Başçiftlik Adrenalin Kulübü, Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'ne kadar her hafta sonu Başçiftlik'te kayak etkinliği düzenlerken etkinlik resim ve videolarını ulusal ve yerel basında paylaşıyor. Kulüp üyelerinin etkinleri AA, İHA, DHA ve Cihan vasıtasıyla paylaşılan videolar ATV Sabah haberlerinde " Başçiftlik'te Beyaz Adrenalin " olarak yayınlanırken Hüriyet, Milliyet, Bugün, Radikal ve YeniAsya gibi gazetelerin yanı sıra bir çok İnternet sitesinde " Tokat'ta Kayak Keyfi ", " Muhteşem Manzarasıyla Başçiftlik Keşfedilmeyi Bekliyor " , " Karın keyfini "ipli kayak"la çıkarıyorlar " başlıklarıyla paylaşıldı.

İsTokBaş Gençlik Platformu, sosyal medyada Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'nin tanıtılması için çalışmalar yürüyor. Kar Şenlikleri fikrini ortaya çıkaran Platform üyeleri, "Başçiftlik bir olduğunda birlik olduğunda  ortaya neler çıkabiliyor nasıl güzelleşiyor hep beraber görüyoruz. 7-8 Şubatta gerçekleşecek olan  kar şenliklerinin hayalini kurduğumuz BAŞÇİFTLİK KAYAK MERKEZİNİN temelini oluşturacağına inanıyoruz. Birlik ve beraberliğimizin bir ömür devam etmesi dileğiyle" temennilerinde bulundu.

"Başçiftlik'in yenilenen yüzü" sloganıyla Başçiftlik'ten haberler paylaşan Başçiftlik.net sitesi ise Facebook profiline "Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri" afişini ekleyerek üyelerinden, 7 Şubat tarihine kadar profil resmi olarak afişi kullanmalarını istedi. Siteyi takip eden başta Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL olmak üzere birçok Facebook kullanıcısı profil resmini "Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri" afişi olarak değiştirdi.

Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'ne hazırlanan biri daha var, Başçiftlikli marangoz Ekrem usta yani Ekrem KILINÇ. Ekrem Usta, gürgen ağacından hazırladığı ipli kayakların satışı için kayak sevenleri bekliyor.

Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'ne Kimler Katılacak?

7-8 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak olan kar şenliklerine başta Tokat Milletvekillerine, Tokat Valisi Cevdet CAN ve İlçe Kaymakamlarına, Tokat İl Özel İdare Meclis Başkanına ve Genel Sekreterine, İl genel Meclis Üyelerine, Tokat Belediye Başkana ve İlçe Belediye Başkanlarına, Tokat Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil ÇAĞLAR'a ve diğer il müdürlerine, Daire amirlerine, Dernek temsilcilerine, Siyasi parti temsilcilerine, ulusal ve yerel basına davetiye gönderdiklerini belirten Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, bazı milletvekilleri ve kurum temsilcileriyle bizzat görüşüp davet ettiğini, Tokat Valisi Cevdet CAN'ın Başçiftlik Kaymakamı Sayın Fatih ARIKOĞLU'na Başçiftlik 1. Kar Şenliklerine bizzat katılacağını belirttiği söyledi. 

Dört mevsim bir başka güzel, muhteşem manzaralarıyla Başçiftlik keşfedilmeyi bekliyor, 7-8 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak olan Başçiftlik 1. Kar Şenliklerine davetlisiniz.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net