Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik İlkokulu'nun Bilinmeyen Tarihi

Bünyesinde yetiştirdiği binlerce öğrenciyle Başçiftlik'in ve yöremizin kalkınmasına yön veren 1926 yılında bugünkü Cumhuriyet Meydanında bulunan Halk Odası'nda başlayan bugün ise 1200 metrekarelik iki binada devam eden Başçiftlik İlkokulu'nun kronolojik tarihi sizlerle...
Bünyesinde yetiştirdiği binlerce öğrenciyle Başçiftlik'in ve yöremizin kalkınmasına yön veren 1926 yılında bugünkü Cumhuriyet Meydanında bulunan Halk Odası'nda başlayan bugün ise 1200 metrekarelik iki binada devam eden Başçiftlik İlkokulu'nun kronolojik tarihi sizlerle...






Başçiftlik’te ilk okul, Arap harfleri ile köy hocalarının önderliğinde 1926 yılında bugünkü Başçiftlik Cumhuriyet Meydanında bulunan Halk Odası’nda açılmıştır. Öğrenci olarak sadece erkekleri alan ve okutan bu okul, 1931 yılına kadar eğitime devam etmiştir. Bu dönemde ne kadar öğrencinin okuduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, her yıl 15-20 öğrencinin okula devam ettiği ve üç yıl okuyarak mezun oldukları söylenmektedir.

Türkçe harfleriyle 1935 yılında açılan resmi okula, bizzat Devlet tarafından “Muallim” atanmıştır. Bu dönemde üç yıl okuyarak mezun olanlara diploma verilen eğitim öğretim şekline 1935 yılına kadar sürdü. 1935 yılında üç yıllıktan beş yıllığa geçilmiş, ilk resmi öğrenci kayıtları tutulmaya başlanmıştır. 1935 yılında tutulan ilk resmi kayıtlara göre, 37 öğrencinin kaydı yapılmıştır. Kayıt yapılırken kız-erkek veya yaş farkı gözetildiğinden ara sınıflarda kızların tamamının veya erkeklerin bir kısmının kayıtları yaş haddinden dolayı silinmiştir.

1970 ve 1980’li yıllarda öğrenci mevcudu artınca ikili öğretime geçilmiştir.

Başçiftlik halkı fakirdi, öğrencilerden zeki olanlar, yatılı okulu kazananlar ya öğretmen okullarına giderek öğretmen yada imam hatip liselerine giderek imam hatip olmuştur. İlkokuldan mezun olanlar önceleri, Akpınar öğretmen okulu 'na daha sonra Yıldızeli Öğretmen okuluna gönderilmiş ve Başçiftlik, öğretmen yetiştiren bir köy ve kasaba haline gelişmiştir. Yatılılığı kazanamayanlar ise, 1969 yılında Ortaokul açılana kadar ilkokuldan sonra okula gitmedi, ortaokulun açılmasıyla birlikte ortaokula gitmiştir.

1991-92 Eğitim öğretim yılında 8 yıllık İlköğretim Okulu olarak açılan Başçiftlik İlköğretim okulunda 5 yılı tamamlayanlara ilkokul, 8 yılı tamamlayanlara ise ortaokul diploması da verilmiştir.

1991 yılında tek bina olarak faaliyete açılan Başçiftlik İlköğretim okulu, 1997 yılında ek binaya da kavuştu. Halen 4888 metrekare alana kurulmuş, 1200 metrekarelik iki binada  eğitim-öğretime devam edilmektedir.

1997-98 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Başçiftlik İlköğretim okuluna "Taşımalı Eğitim" uygulaması kapsamında öğrenci taşınmaya başladı. Taşıma Merkezi olan Başçiftlik İlköğretim okuluna Alan köyü ve mahallesi olan Erikçayırı’ından 48 öğrenci ile taşınmaktadır.


Başçiftlik İlköğretim Okulu Kronolojsi

* Halk Odası'nda Arap harfleriyle öğretime başlandı.(1926-1931)
* Halkın yaptığı okulda Türkçe Harfleriyle ilk önce üç yıllık öğretimin başladı. (1931-1936)
* İlki 1936 yılında, diğeri 1951 yılında, son olarak da 1970 yılında Devlet tarafından tamiri yapılarak aynı okulda öğretime devam edildi.
İlk yapılan okul 1980 yılında yıkıldı, eğitime geçici olarak bugünkü Öğretmenevinde eğitime devam edildi.
* 1981 yılında Başçiftlik İlköğretim okulu, bugünkü Şehit Murat Kılınç Lisesinin bulunduğu okul binasına taşındı.
* 1991 yılında bugünkü mevcut binasına taşınan okuluna, 1997 yılında ek bina yapıldı.



 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net