İnceimamzâde diye de anılan bu zat, kesin olmamakla beraber 1850 yılında dünyaya gelmiştir. Ordu’ya bağlı, o zaman bir nahiye olan Aybastı’nın bir köyünden Tokat-Başçiftlik’e göç eden bir ailenin çocuğudur. Babasının dindar birisi olduğu (Ahmet Efendi) bilinmektedir.
Tokat’ta gördüğü medrese eğitiminden sonra, Çorum’a Hacı Mustafa Rumi Hazretlerinin medresesine gitmiş, burada Niksarlı Hacı Ahmet Efendi ile birlikte maddi ve manevi eğitimini tamamlamıştır. Sonrasında irşad için Tokat’ın Reşadiye ilçesine gönderilmiştir. Ancak burada fazla kalmadğını öğrendiğimiz Hasan (Çakmak) Efendi’nin, kendi memleketine gelerek burada irşada başladığı anlaşılmaktadır.
Yaşadığı dönemin diğer mutasavvıfları gibi oda çeşitli şikâyetlere ve takibatlara maruz kalmış, o yüzden irşad görevini gereği gibi yerine getirememiştir. 1932 yılında Hakk’a yürümüştür.
Birçok elyazması eserden oluşan özel kütüphanesi, ilmiye sınıfına ait giysileri bugün de torunları tarafından muhafaza edilmeye çalışılmaktadır.
Kabri, Başçiftlik Sinanpaşa Mahallesi Başçiftlik Halk Kütüphanesinin yanında bulunmaktadır.
25 yıl öncesine kadar bayram namazından sonra Başçiftlik halkı İnceimamzâde Hasan Efendi kabrinde toplanarak dualar eşliğinde yeni mezarlığa giderlermiş. Bu alışkanlık günümüzde sürdürülmemektedir.
FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder