Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlikli İnceimamzâde Hasan Efendi

Denilir ki; her yörenin bir manevi koruyucusu vardır. İstanbul için Eyüp'te Eyüp Sultan Hazretleri, Beşiktaş'ta Yahya Efendi Hazretleri ve Üsküdar'da Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri neyse Başçiftlik için ise İnceimamzâde Hasan Efendi o'dur. Yöremizin manevi dinamiklerinden Başçiftlikli İnceimamzâde Hasan (Çakmak) Efendiyi rahmetle yad ederken kendisiyle ilgili ulaştığımız kısıtlı bilgileri istifadenize sunuyoruz...
Denilir ki; her yörenin bir manevi koruyucusu vardır. İstanbul için Eyüp'te Eyüp Sultan Hazretleri, Beşiktaş'ta Yahya Efendi Hazretleri ve Üsküdar'da Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri neyse Başçiftlik için ise İnceimamzâde Hasan Efendi o'dur. Yöremizin manevi dinamiklerinden Başçiftlikli İnceimamzâde Hasan (Çakmak) Efendiyi rahmetle yad ederken kendisiyle ilgili ulaştığımız kısıtlı bilgileri istifadenize sunuyoruz...

İnceimamzâde diye de anılan bu zat, kesin olmamakla beraber 1850 yılında dünyaya gelmiştir. Ordu’ya bağlı, o za­man bir nahiye olan Aybastı’nın bir köyünden Tokat-Başçiftlik’e göç eden bir ailenin çocuğudur. Babasının dindar birisi olduğu (Ahmet Efendi) bilinmektedir.

Tokat’ta gördüğü medrese eğitiminden sonra, Çorum’a Hacı Mustafa Rumi Hazretlerinin medresesine gitmiş, burada Niksarlı Hacı Ahmet Efendi ile birlikte maddi ve manevi eğiti­mini tamamlamıştır. Sonrasında irşad için Tokat’ın Reşadiye ilçe­sine gönderilmiştir. Ancak burada fazla kalmadğını öğren­diğimiz Hasan (Çakmak) Efendi’nin, kendi memleketine gelerek bura­da irşada başladığı anlaşılmaktadır.

Yaşadığı dönemin diğer mutasavvıfları gibi oda çeşitli şikâyetlere ve takibatlara ma­ruz kalmış, o yüzden irşad görevini gereği gibi yerine getirememiştir. 1932 yılında Hakk’a yürümüştür.

Birçok elyazması eserden oluşan özel kütüphanesi, ilmiye sınıfına ait giysile­ri bugün de torunları tarafından muhafaza edilmeye çalışıl­maktadır.

Kabri, Başçiftlik Sinanpaşa Mahallesi Başçiftlik Halk Kütüphanesinin yanında bulunmaktadır.

25 yıl öncesine kadar bayram namazından sonra Başçiftlik halkı İnceimamzâde Hasan Efendi kabrinde toplanarak dualar eşliğinde yeni mezarlığa giderlermiş. Bu alışkanlık günümüzde sürdürülmemektedir.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net