Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Erikbelen'den UNESCO'ya Uzanan Bir Başarı Öyküsü; Yaşar GÜÇ

Aslında bir şehrin hikayesiyle başlıyor onun hayat hikayesi. 1940'lı yıllarda değişmeye başlayan bir şehirin öyküsünden 2009 yılında başarıya uzanan bir ustanın hikayesine, Kavalı ve ustası Yaşar GÜÇ'ün hayatından kareler sizlerle...
Aslında bir şehrin hikayesiyle başlıyor onun hayat hikayesi. 1940'lı yıllarda değişmeye başlayan bir şehirin öyküsünden 2009 yılında başarıya uzanan bir ustanın hikayesine, Kavalı ve ustası Yaşar GÜÇ'ün hayatından kareler sizlerle...




Şehrin Hikayesi;
Kaval, Erikbelen köyüne 1940'lı yıllarda Erikbelen'e komşu olan Tinyaba (Çevrecik) köyünde Ali Usta tarafından yapılıyorken, Erikbelen köyünden Sıtkı ÖZDEMİR'in merakı, Yaşar GÜÇ'ün amcası Dursun GÜÇ'ün ise ustalığı sayesinde Erikbelen köyüne taşınır.

Kaval, zamanla köyün en önemli gelir kaynaklarından birisi olur. Bugün birçok aile geçimini hala kaval sanatı ile sağlamaktadır.

Ustanın Hikayesi; 
10.04.1968 tarihinde Tokat'ın Başçiftlik ilçesine bağlı Erikbelen Köyü'nde dünyaya gelen Yaşar GÜÇ'te İlk öğretimini tamamladıktan sonra 12 yaşında iyi bir kaval ustası olan babasının yanında çırak olarak kaval yapmaya başlar.

Zamanla kaval ve mey ustalığını öğrenir. Bu mesleği bir süre köyümde icra ettikten sonra 2002 yılında Tokat’ın Niksar ilçesine yerleşmeye karar verir. Niksar'da baba mesleğini 50. Yıl Mahallesi Kavalcı Sokaktaki atölyesinde başarıyla sürdüren GÜÇ, 3 katlı evinin altındaki atölyesinde hem kaval üretiyor, hem de çok güzel kaval çalıyor. 13 yıldır Niksar’da evinin ve atölyesinin bulunduğu sokağa Niksar Belediyesi Meclis kararıyla ‘’Kavalcı Sokak’’ adı verildi.

Aynı zamanda bu çalışmalar gelecek kuşaklara aktarılmak için Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın arşivine alınmıştır.

Ve Başarı...
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nce başta ünlü ozan Neşet ERTAŞ olmak üzere aşıklık, cam boncuğu, ebru, tezhip, dokumacılık, bağlama, kıspet ve sipsi yapımcılığı, yazma sanatı, çini sanatı gibi alanlarda usta 15 isim ile birlikte belirlenen ‘’Türkiye’nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri’’ arasında, kaval ustası olarak Yaşar GÜÇ'te dünyaya tanıtıldı.

Mesleğe 12 yaşında Başçiftlik ilçesine bağlı Erikbelen Köyünde başladığını, 2002 yılından bu yana da Niksar’da mesleğini yürüttüğünü belirten kaval ustası Yaşar GÜÇ ‘’Türkiye’nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri’’ olarak dünyaya tanıtılması için ise ‘’Evimin bir bölümünü atölye olarak kullanıyorum. Bu çalışmalarım Kültür Bakanlığı tarafından UNESCO’ya değer görülmüş ve sunulmuş, UNESCO tarafından kabul görmüştür. Şu an yaşayan insan hazinesi olmanın mutluluğunu yaşıyorum’’ diye konuştu

Yaşar GÜÇ, 2009 yılında UNESCO tarafından “Hortlatma Kaval, Dilli Dilsiz Kaval Yapımcısı ve İcracısı” olarak ‘’Türkiye’nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri’’ ödülünü aldı.

Bugün, Erikbelen kavalla, kaval da Yaşar GÜÇ ile geniş kitlelere ulaşmıştır.  Başta TRT olmak üzere birçok tv kanalı tanıtımda önemli rol oynamıştır.  "Bir Saz Bir Usta, Çalgı Atölyesi, Ellerin Türküsü, Bir Türküdür Yaşamak''  yapılan televizyon çekimlerinden bazılarıdır.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net