Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik Beyazı Burdur Gündeminde

Yeşil Niksar gazetesinden Doğa EKER, Başçiftlik'in ve tescil çalışmaları Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi tarafından "Başçiftlik Beyazı" adıyla yürütülen Başçiftlik patatesinin hikayesini, Burdur'un gündemini tutan Burdurgündem.com sitesine yazdı.
Yeşil Niksar gazetesinden Doğa EKER, Başçiftlik'in ve tescil çalışmaları Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi tarafından "Başçiftlik Beyazı" adıyla yürütülen Başçiftlik patatesinin hikayesini, Burdur'un gündemini tutan Burdurgündem.com sitesine yazdı.



Yeşil Niksar gazetesinden Doğa EKER, Başçiftlik'in ve tescil çalışmaları Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi tarafından "Başçiftlik Beyazı" adıyla yürütülen Başçiftlik patatesinin hikayesini "BAŞÇİFTLİK BEYAZI” YERLİ MALI YURDUN MALI…" başlığıyla Burdur'un gündemini tutan yerel haber sitesi Burdurgündem.com'a yazdı.

Doğa EKER'in, Başçiftlik'i ve Başçiftlik Beyazı'nı kaleme aldığı Burdurgündem.com sitesinde yayınlanan yazısı;
" Başçiftlik beyazı ile bu sene yaz tatilinde tanıştım.

Başçiftlik, Tokat’ımızın en yüksek rakımlı bin bir çiçekle en çok yeşili barındıran şirin ilçelerimizden biridir.

Yaz aylarında İstanbul’da Ankara’da Antalya’da insanlar sıcaktan yanarken bu ilçemizde bahar yeni geliyor erikler yeni oluyor.

Ben Anadolu gezimde Başçiftlik dernek başkanı İbrahim BEYAZIT ın davetlisi olarak Başçiftlik’e gittim, konakladım, insanlarıyla kucaklaşıp, çok sohbet ettim.

Benim Türkiye’deki favorim, Belediye fırınında, odun ateşinde yapılan Başçiftlik somun ekmeğinden yedim…

Havasından mıdır, suyundan mıdır, buğdayından mıdır yoksa mayasından mıdır onu bilemiyorum. Başçiftlik somunu yediğim en güzel ekmeklerden ve onu markalaştırıyorlar.

Trabzon ekmeği görüntüsünde ama tadı çok farklı, çok iyi pişmiş, çok yumuşak, tazeliğini yedi gün boyunca kaybetmiyor.

Sohbetlerde hep sordum Başçiftlik’in neyi ünlüdür.

Başçiftlik somunuyla Başçiftlik beyazı… Herkesten aldığım cevap hep aynıydı…

Taşköprü’nün sarmısağı var çok dayanıklı ve lezzetli Çin sarmısağı yanından geçemez.

Amasya’nın misket elması…

Bursa’nın yarma şeftalisi…

Gaziantep’in Antep fıstığı…

Tosya’nın pirinci…

Ordunun fındığı…

Rize’nin çayı…

Niksar’ımızın Ayvaz suyu…

Bu cennet ülkemizde, bu ürünlerimiz Allah’ın bu bölgelere has vermiş olduğu en büyük nimetlerimizdir.

Patates Niğde, İzmir, kayseri, Afyonkarahisar, Nevşehir, Akkuş gibi ülkemizin birçok bölgesinde üretiliyor. Hepsinin tadı ve özellikleri birbirinden çok farklı çok lezzetli.

Ve Başçiftlik’in “Başçiftlik beyazı” ismiyle özdeşleşmiş patatesi hepsiyle rekabete geliyor. Başçiftlik’te her ekili alanda patatesi görebilirsiniz. Yılda ortalama 500 ton patates üretiliyormuş.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın büyük çalışmalarıyla Türkiye’nin ulusal ticari tescilli patatesine “Başçiftlik beyazı” ismini vermişler.
Başçiftlik’in Bin 450 rakımlı topraklarında ve oranın iklim şartlarında herhangi bir kimyasal verilmeden kendi doğal ortamında Başçiftlik’te yetişiyor.

Ve ben bütün çocuklar ve gençler gibi patatesi seven biri olarak Başçiftlik beyazını çok merak ettim. Başçiftlik dernek başkanımız İbrahim beyle en yakın ekim alanına gittik tarladan Başçiftlik beyazlarından topladık.

Başçiftlik’li işadamı Salih Yılmaz’ın evine götürdüğümüz patatesleri, Salih beyin nazik eşi büyük bir misafirperverlikle patatesten yaptığı yemeklerle soframızı donattı.

Patatesle kestane arasında nişasta içeriği ile protein oranları yüksek olmasından kaynaklı muhteşem bir tadı var. Mutlaka bir gün sofralarınıza ulaştığında sizde vazgeçemeyeceksiniz.

Başçiftlik, patates üretimi ile göç vermeden hatta göçe gidenlerin geri geleceğine inandığım göç alan örnek bir ilçe olacaktır.

Başçiftlik’i kutluyorum…

Sevgiyle saygıyla Hoşça kalın…"


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net