Başçiftlik ve Kış
Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. Başçiftlik, ağır kış şartlarının yoğun olarak yaşandığı merkezlerden biridir. Bazen yılın 6 ayının karla kaplı olduğu yörede 23 Nisanlar, 19 Mayıslar şehrin meydanında değil okulda kutlanır, okullar hiç tatil olmaz, lakin şehirler arası yollar ara ara kapanır. Başçiftlik beyaza bürünür, göz gözü görmez olur bazen. Kartpostallık görüntüler oluşur, dışarıda.
Kışın çetin şartları dışarıdan memuriyet için gelen kişileri zorlar. Lakin zamanla çetin kış şartlarını sıcak Başçiftlik halkı unutturur gelenlere. Soba etrafında çay sohbetleri, sobanın kuzinede pişen Başçiftlik Beyazı aranır olur.
1981-83 döneminde Başçiftlik'e doktorluk için gelen Prof. Dr. İlhami ÜNLÜOĞLU, 1980'lerin başında Başçiftlik'teki kış şartlarını Başçiftlik.net'te Hasan AÇIKEL'e yapığı söyleşide şöyle anlatıyor; " İlk yılın (1982-1983) kışı ağır geçti. Toplamda 45 gün Niksar’a otobüs çalışmadığını saymıştım. Bu durum ilaç gelmesini ve dolayısı ile tedavileri geciktiriyordu. Hatta yol sorunu nedeni ile sevkini gerçekleştiremediğimiz hastam olmuştu, çaresiz kalmıştık...
Başçiftlik’e geldiğim yıl, bana “odun stokumu iyi yapmam” önerildi. Kışın insanların kapısını çalıp ekmek istenilebileceği, ama yakacak istemenin zor olacağı vurgulandı. O dönem Başçiftlik’te kömür kullanılmıyordu, yakacak olarak sadece odun vardı. Uyarılardan etkilenerek, oldukça fazla odun almışım ki; bir yıl için aldığım miktar iki yıla yetmenin ötesinde ayrılırken neredeyse bir yıllık odun kalmıştı. İlk yıl kar çok yağdı, Sağlık Ocağı’nın bahçesinde sabah yolu, çocukları okula giderken, tıbbi sekreterimiz Salih Bey açıyordu. O kadar kar yağmıştı ki; bahçede yüksekliği 180 cm.ye ulaşmıştı. Çatıdan sarkan buzlar yere ulaşıyordu. Gece sağlık ocağına dönerken kirpiklerimin buz tuttuğunu hatırlıyorum..."
Eski günlere nazaran günümüzde Başçiftlik beyaza bürünse de kış ağır geçmez, lakin okullar tatil olur. Kış Başçiftlik'e çok yakışır.
Kışın Soğuğundan Başçiftlik 1. Kar Şenlikleri'ne
Başçiftlik'e kar yağar, çocuklar, gençler gürgenden yapılmış üzerinde kara lastik çakılmış iple birbirine bağlanmış kayaklarla, çartıla, kokurdana yani yamaçlara, dağlara yol alır kaymak için. Zamanla azalan nüfusla beraber kışın kayak yapan sayısı eksilse de son dönemler de sırf kayak yapmak için sosyal medya üzerinden bir araya gelerek Başçiftlik'i tercih eden gruplarda oluşmaya başlamıştır.
"Hayal edebilirseniz gerçekleştirebilirsiniz..." sloganıyla 2014 yılında Sosyal Medyada kurulan İsTokBaş Gençlik Platformu üyelerinin bir sohbetin ardından fikir alışverişiyle başlayan daha sonra sosyal medyada çığ gibi büyüyen kar şenlikleri fikrine Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL kayıtsız kalmadı, Başçiftlik Belediyesi olarak "Hayallerin Gerçekleştiğini Gördün mü? Haydi, Tokat'ın Beyazı Başçiftlik'e" sloganıyla hem gurbetteki Başçiftliklileri hem de kayak meraklılarını buluşturmak için 7-8 Şubat'ta 1. Kar Şenlikleri'ni organize etti.
Koordinatör Başçiftlik Belediyesi'nin üstlendiği İstanbul, Samsun, Tokat ve Niksar da bulunan Başçiftlik Dernekleri, Başçiftlik Adrenalin Kulübü, İsTokBaş Gençlik Platformu ve Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği (NİDOST) üyelerinin desteklediği 1. Başçiftlik Kar Şenlikleri, 07-08 Şubat 2015 tarihinde Başçiftlik'te yapıldı.
Başçiftlik Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Kar Şenliği 1600 metre yükseklikteki Karacaören yaylasında ipli kayak, kızak, tepsi, şamyel, naylon ile yapılan kayak keyfiyle başladı, sucuk ekmek ikramıyla devam etti, Cumhuriyet Meydanında düzenlenen meş'ale ve havai fişek gösterisi sonrası Davut ŞAHİN konseri eşliğinde çekilen halaylarla sona ermişti.
1. Kar Şenlikleri'ne Tokat Valisi Cevdet CAN, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan ALACAKURT, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep GÖKÇE, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, dönemin Ordu İli Aybastı Kaymakamı Osman BİLİCİ, dönemin Reşadiye Kaymakamı Turgay GÜLENÇ, Avrupa Tokatlılar Federasyonu Başkanı Salih YILMAZ, Memur-Sen Tokat Şubesi Başkanı Şaban CEYLAN, İstanbul, Tokat ve Niksar Başçiftlik Dernekleri, Samfad dernek üyeleri, çeşitli STK üyeleri, Resmi daire amirleri ve vatandaşlar katıldılar.
Başçiftlik 2. Kar Şenlikleri Hazırlıkları;
Başçiftlik Belediyesi, "Hayallerin Gerçekleştiğini Gördün mü? Haydi, Tokat'ın Beyazı Başçiftlik'e" sloganıyla ilkini 7-8 Şubat 2015'te düzenlediği Kar Şenlikleri'nin 2.'sini bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Başçiftlik Kaymakamlığı ile birlikte organize ediyor. Başçiftlik Karacaören yaylasında bulunan Kayak Merkezi'nin açılışının da yapılacağı şenlikler, 30 Ocak 2015'te yapılacak. Hazırlık son sürat eden şenliklerin programı belli oldu.
Organizasyon komitesi tarafından duyurulan şenlik programı;
11.00 Açılış
> Protokol Konuşmaları
> Başçiftlik Kayak Merkezi Açılışı
12.00 Yarışmalar
> İpli Kayak yarışı
> Normal Kayak yarışı
> Snowboard Yarışı
> Kızak Yarışı
> Paraşüt Gösterisi
> Planet uçak Gösterisi
13.00 İkram
> Sucuk Ekmek
14.00 Ödül Töreni
> 1. Cumhuriyet Altını
> 2. yarım Altın
> 3. çeyrek Altın
14.00 Konser
> Güladiye Meydan
19.00 Belediye Meydanı Gece Etkinlikleri
> Konser
> Ateşle Yazı Gösterisi
> Havai Fişek Gösterisi
> Süpriz Etkinlikler
Dört mevsim bir başka güzel, muhteşem manzaralarıyla Başçiftlik keşfedilmeyi bekliyor, 30 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacak olan Başçiftlik 2. Kar Şenliklerine davetlisiniz.
FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder