Tokat İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, "Çölleşmeye Karşı Su kaynakları Yönetimi Oluşturulması" temasıyla, Tokat Valisi Cevdet CAN başkanlığında, DSİ 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan HACIÖMEROĞLU, Tokat Vali Yardımcısı Dr. Soner KARATAŞOĞLU, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep GÖKÇE, Başçiftlik Kaymakamı Mehmet ÖZCAN ve Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL ile diğer ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve daire müdürlerinin katılımıyla 25 Aralık 2015 Cuma günü Valilik Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya katılan Samsun 7. Bölge Müdürlüğü Havza Yönetimi başmühendisi Murat SARAÇ tebliğ tanıtımı, Tokat İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulunun oluşturulması, Tokat ilinin Havza Yönetiminde Eylem Planları Bazında Takipleri ve yazışmalarla ilgili sunum yaptı.
DSİ 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan HACIÖMEROĞLU, ise yaptığı konuşmada en son tebliğle beraber havza yönetiminin işleyişinde bir takım değişikler olduğunu belirtirken toplantıya katkı verenlere teşekkür etti.
Toplantının sonunda değerlendirme konuşması yapan Vali Cevdet CAN ise su yönetimiyle ilgili şu ifadelere yer verdi; “ Dünyada bununla ilgili su zirveleri, iklim zirveleri konuşuluyor. En çok konuşulan konular kuraklık, küresel ısınma meselesi. En son Paris’te konuşuldu. Oradaki iklim konusunda 2060 yılında Türkiye’de çölleşmenin beklendiği belirtildi. Çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz Dünya İklim Kongresi raporlarına geçti.
Su konusu çok önemli. Hayat su ile başlıyor ve su ile devam ediyor. Bölgemizin de kalkınmasının temelinde su yatıyor. Bizim en çok övündüğümüz konulardan bir tanesi Orman ve Su İşleri Bakanlığında en çok su ile alakalı yatırımları alan illerin başında geliyor Tokat. Dolayısıyla bu toprakların da kalkınmaya, gelişmeye ihtiyacı var. Ancak bunu iyi kullanmak şartıyla. Kavgalar da su ile başlar. Dünyanın temelinde enerji kaynakları görülürse de bu enerji kaynaklarının başında da su geliyor. İşte bu bakımdan bunun iyi yönetilmesi için bu anlayışı iyi oluşturmuş Bakanlığımız. İyi bir sistem kurulmuş. Bu sistemin tepeden başlayıp, tabana kadar iyi organizesini yapmamız lazım. “Bir takım kurullar, komisyonlar kuruldu, konuşuldu arkasından bir şey gelmedi” gibi sözler sarf edilir. Bu böyle olmayacak. Devlet Su İşlerinin el attığı ve Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu hiçbir zaman insanları gevşettirmez. Çünkü Sayın Bakanımızın formüle ettiği bir yönetim anlayışı var. Bizim tahayyülümüz topraklarımızı kalkındırmak. Onun için mübarek ve bereketli diyoruz topraklarımıza. Toprakları mübarek ve bereketli yapan öncelikle sudur. Onun iyi kullanılması da sağlayan insandır. O yüzden amacımızı tekemmül ettirerek en iyi şekilde kullanmak. Hes’lerde toplantımıza mutlaka çağrılacak. Onların da aralarında bir platform oluşturarak katılmaları lazım.
Her zaman söylüyoruz toprağını, suyunu, insanını kullanamayan bir ülke kalkınamaz. Dolasıyla bizde buraların toprağını, suyunu, insanını kullanacağız. Bunun içinde iyi bir planlama yapılması gerekiyor.
Fikir üretmekte, alt başlık oluşturmakta, eylem planı yapmakta özgürsünüz. Klasik yönetim anlayışından çıkacağız. Yaptığımız her şeyi irdeleyeceğiz, analiz edeceğiz, analitik düşüneceğiz. Dolayısıyla en mükemmele ulaşacağız. Bu su yönetiminin 2060’lara varan bir süre içerisinde herkes kendi bölgesinde kuraklıkla karşı karşıya kalmamak için, suyunu kirletmemesi ve daha verimli kullanması için zaten hükümet seviyesinde Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu 25 maddelik eylem planı da bununla alakalıdır. Vahşi sulamadan vazgeçilecek. Kapalı sisteme geçilecek. Su iktisatlı kullanılacak. Aynı şeyler bizim için de geçerli. İyi bir su havzasında yaşıyoruz diye “Kırk dönüm bostan, yan gel yat Osman” yapmayacağı. “Bu kadar suyumuz var. Bize bir şey olmaz” demeyeceğiz. Bunun yönetimini iyi yapacağız. Bu konuya ilginizi, alakanızı, sevdanızı, aşkınızı mutlaka mühür olarak basın.”
Toplantı sonunda ikinci toplantının tarihi 2016 Şubat ayının üçüncü çarşambası olarak belirlenirken toplantıya katılanlar hatırı fotoğraf çekildi.
FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder