Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Coruk Mıstık Kışı

Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. Tokat'ın rakımı en yüksek ilçelerinden olan Başçiftlik'te kış mevsiminin getirdiği doğal güzellikleri, şenlik için değerlendirilmeye başladığı bugünlerde, geçmişte Başçiftlik'te kışın yaşattığı yaşanan acılar efsanelere bile konu olmuştur. BasciftlikBlog.com olarak Coruk Mıstık lakabıyla anılan Mustafa KAYA'nın efsanelere konu olan hikayesini paylaşıyoruz.
Başçiftlik ve kış aslında birer kardeş gibidir, hiç ayrılmazlar birbirinden. Tokat'ın rakımı en yüksek ilçelerinden olan Başçiftlik'te kış mevsiminin getirdiği doğal güzellikleri, şenlik için değerlendirilmeye başladığı bugünlerde, geçmişte Başçiftlik'te kışın yaşattığı yaşanan acılar efsanelere bile konu olmuştur. BasciftlikBlog.com olarak Coruk Mıstık lakabıyla anılan Mustafa KAYA'nın efsanelere konu olan hikayesini paylaşıyoruz.

Coruk Mıstık lakabıyla anılan Mustafa KAYA'nın efsanelere konu olan hikayesi;
Yıl 1937 Nisan ayının 14'ü... Coruk Mıstık lakabıyla anılan Mustafa KAYA (Şevketlerin babası) atına patates çuvalları yükler yanına eşini de alır. Niksar pazarına sabahın ilk ışıkları ile gider. Hemen ilk gelen müşteriye patatesi satar. Çünkü; çarşıda yapılacak pek çok işi ve gidilecek uzun bir yolu vardır. Gaz, tuz, çay, şeker gibi ailenin ihtiyaçlarını alır. Ayrıca yanındaki eşine de bir entarilik alır. Yolda yemek için ekmek biraz da katık olarak helva alarak atını hazırlayıp yola çıkar. 

Hava güzeldir. Karısıyla bazen şakalaşarak bazen de atışarak yola devam ederler. Her şey yolundadır. Niksar'daki yakıcı nisan güneşi yükseldikçe etkisini azaltır. Hanyeri, Hasan Köyü, Devebağırtan, Kocamaşat, Karyürüyen derken yol iyice kısalmıştır." Başçiftlik ha şurada... En fazla bir saatlik yol kaldı." diye düşünerek Yoğsuliçmez'den birer yudum su içerler. Belbaşı Geçidine tırmanmaya başlarlar. Beli döner dönmez bir fırtına, bir tipi gözleri kör, dizleri dermansız kılar. Atyoluna yukarı çıkarken önce atın sırtındaki eşyaları bırakarak atın kuyruğuna yapışırlar. Atın gücü kesildiği için onu da bırakırlar. Çalın burnunu karı koca birbirlerine destek olarak dönerler. Lakin tipi insafsız ve acımasızdır. Aman vermez yolculara. 
 
Takatları kesilir, bir adım daha atamaz olurlar. Çaldibi'nde Hacı Kazımlara ait olan tarlanın içindeki kocaman armut ağacının dibine sığınırlar. Birbirlerine sarılarak ısınmaya çalışırlar. Birlikte yaşam savaşı vermeye çalışırlar. Tipi amansız, acımasızdır. Rüzgarla savurlan kar taneleri kudurmuş köpek gibi yolcuların üzerine saldırmaktadır. Halbuki köye yaklaşmışlardır. evlerle aralarında 200-250 m mesafe ancak vardır. Bağırsalar belkide duyulacak. En azından köpekler duyacak. Azrail etraflarında dönmektedir. 

Takdiri ilahi gerçekleşmek üzeredir. Ömürleri orada nihayet bulur. Karı-koca aracıkta çaresizlik içerisinde ölürler. Ertesi gün köylüler ölüleri birbirine sarılmış olarak karlar altında bulurlar. O gün sayılı fırtınadır nisan ayının ilk günleri. Halk o tarihten sonra bu fırtınaya Coruk Mıstık Kışı demiştir.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net