* 90‘larda Başçiftlik kalabalık, mevsim yaz, hafta sonları düğünler var. Düğünlerin vazgeçilmezi davul zurna çalıyor, gençler oynuyor, yemekler yeniyor. İlkokul çağındayım, arkadaşlarımla davul zurna çalan ustaların dibinde hem düğünü izliyor, hem de onlara yardımcı oluyoruz. Bazen onalara su bazen ise yemek taşıyoruz. O dönemden aklımda kalan ustalardan biridir Ali (KAYA) usta, zurnasının sesi hala kulaklarımda, ne güzel vururdu gaydeyi. Gençleri oynatır, yaşlıları efkârlandırır, gelinleri ise ağlatırdı. Başçiftlik düğünlerinin vazgeçilmeziydi, nerdeyse her düğünde o çalardı…
Yıllar yılları kovaladı, zaman geçti, büyüdük, okul, iş, eş derken hayat bize bir yol çizdi, yolumuz gurbete düştü. Ama yöremizden kopamadık, memleketimize olan hasretimizi Başçiftlik.net ile başlayıp BasciftlikBlog.com sitesiyle gidermeye çalıştık, çalışıyoruz. Sitede yöremize ait güzel olan her şeyi paylaşmak istiyoruz. Paylaştığımız, paylaşacağımız haberler için kitap, dergi, gazete ve internette yöremize dair yazılan ve paylaşılanları takip ediyoruz. Yaptığımız araştırmalar esnasında, bugünlerde Zara’nın da söylediği “Müdür beyin yeşil kürkü” türküsü dikkatimi cezbetti.
“Yanma da güzelim yanıyom ben
Mendil salla geliyom ben
Bir güzelin uğruna
Verem oldum, ölüyom ben.”
1940’lı yıllarda Reşadiye'nin Bereketli Kasabasında geçen aşk hikâyesi için yakılan bu türkünün hikâyesini sitemizde “Bir Ustanın Anısına "Çakır Usta"” söyleşimizde torunu Kemal KAYA paylaştı. Türkünün kahramanı ve sahibi Zurnacı Çakır Usta aynı zamanda “Abum Abum” türküsünün ilk ağızdan duyan ve çevre yörelere yayılmasını sağlayan kişiydi. Lakin arşiv kayıtlarında “Müdür Beyin Yeşil Kürkü” ve “Abum Abum” türküsünün yöresi Tokat değil, Ordu Aybastı olarak yer alırken, Çakır Usta ile ilgili hiçbir bilgi yoktu.
“Müdür Beyin Yeşil Kürkü” ve “Abum Abum” türküsünün mimarı Kamil KAYA nam-ı diğer Çakır Usta ; 1910-1993 Tokat, Reşadiye, Büşürüm’de yaşamış, çok küçük yaşlardan beri karadeniz yöresinde, özellikle; Tokat ilçeleri ve köyleri, Başçiftlik, Bereketli, Bozcalı, İskesür köyleri, Ordu, Aybastı yöresinde mehterlik yapmış. Çaldığı ezgiler ve yakışıklılığıyla tüm yörenin aranılan zurnacısı olurken sanatının yanı sıra edebi ve nüktedan bir kişiliği de sahip, gerek güzel zurna çalması gerekse hoş sohbetiyle tüm yörede sevilen ve aranılan bir mehter olmuştur.
Aslında yöremizde eskilerin yakından tanıdığı benim ise çocukluk yıllarımda oğullarından Ali (KAYA) Usta’yı tanıma fırsatına eriştiğim biriydi Çakır Usta. 1993 yılında öldüğünde geriye, "Müdür Beyin Yeşil kürkü" ve "Abum Abum" türküleri başta olmak üzere hem türkü, hem öykü, hem de fıkra olarak çok sayıda eser bırakan büyük ustayı tanıtmak için Facebook da “ÇAKIR USTA VE OĞULLARI SAYFASI ” açan Çakır Usta’nın torunu Kemal KAYA beyle tanıştık. Çakır Usta gibi eskilerin tanıdığı ama yenilerin tanıma fırsatına erişemediği bu büyük ustayı bize anlatmasını istediğimizde; “Başçiftlik'in yeri bizlerde her zaman apayrıdır, size her konuda yardımcı olurum." dedi.
21 Ağustos 2013 akşamı sözleştik, 21.00 da başladığımız söyleşi, 23.50 de bitti. Biz sorduk o anlattı. Çakır Usta’nın okul durumuyla ilgili sorumuza gelince; “bi durun Ali (KAYA) amcamı arayım.” dedi, ona sorduktan sonra cevapladı. Benim en çok merak ettiğim telif hakları konusunu Kemal (KAYA) beye sordum. “Bizimkiler halk ozanı istemediler, üzerine düşmedik.” dedi ama sırf "Müdür Beyin Yeşil kürkü" ve "Abum Abum" türkülerinde Çakır Usta'nın adı geçsin diye torunu olarak yasal başvuru yapabileceğini söyledi. Zor bir durum ama yöremizin yetkilileri bu konuda aileye yardımcı olmalı bence. Kazanan Tokat olacaktır, çünkü.
Çakır Usta bu; anlat anlat bitmiyor, söyleşi bittiğinde anlatılmayan çok şey kalsa da ortaya çıkan metni karşılıklı kontrol ettik, düzeltmeleri yaptıktan sonra gece 2 gibi sitede yayınladım. Bir gün sonra Kemal (KAYA) bey söyleşiye yeni ilaveler yapabilir miyiz? Deyince, istemeyerek de olsa hayır dedim. İçimizde bir uhde kaldı, söyleşinin 2. ‘si olacak gibi.
Bir de resim olayı var ki, Kemal (KAYA) beyi ve bizi hüzünlendiren de bu oldu. Dedesi Çakır Usta, babası Saffet (KAYA) Usta, amcaları Duran (KAYA) Usta ve Ali (KAYA) Usta’nın bir arada hiç fotoğrafı yokmuş. Söyleşi için hazırladığımız fotoğraf için hem teşekkür etti hem de “ÇAKIR USTA VE OĞULLARI SAYFASI” için kapak resmi olarak kullandı.
1993 yılında hayata veda eden arkasında "Müdür Beyin Yeşil kürkü" ve "Abum Abum" türküleri ile hayata dair güzel anılar bırakan bir büyük ustayı yâd ettik, bazen güldük bazen hüzünlendik ama o’nu ve o’nun gibi yöremize değer katanları özledik.
Ve son sözü Çakır Usta'nın torunu Kemal KAYA'ya bırakıyoruz;
Sevda üzerine sözler söyledi;
“Yanma da güzelim yanıyom ben
Mendil salla geliyom ben
Bir güzelin uğruna
Verem oldum, ölüyom ben.”
Ölmeden bir gün önce köye geldi. En son şu sözleri söyledi;
“Gel ağlama sevdiğim,
Ben yine gelirim.
Ahret hakkın helal eyle,
Belki de ölürüm...”' dedi.
Ve o gece...
* 22 Ağustos 2013 tarihinde Hasan AÇIKEL'in Basciftlik.net sitesinde yayınlanan yazısının güncellenmiş hali
KOLAJ | Tokattan.net Yazar Email | Tokattannet@gmail.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder