Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Metin GÜRDERE | Memleket Hikayeleri-Hilmi DEMİRAĞ

Tokat'ta sıradan orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmesine rağmen İTÜ'de gördüğü mühendislik eğitiminden sonra ticarete devam ederken il başkanı olarak başladığı siyasete Bakan olarak veda eden Tokat siyasetinin unutulmaz yüzlerinden Metin GÜRDERE'nin paylaştığı Tokat'a dair memleket hikayelerinden Tokatlı milli güreşçi Hilmi DEMİRAĞ'ın Stockholm anısını sizlerle. İyi Okumalar...
Tokat'ta sıradan orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmesine rağmen İTÜ'de gördüğü mühendislik eğitiminden sonra ticarete devam ederken il başkanı olarak başladığı siyasete Bakan olarak veda eden Tokat siyasetinin unutulmaz yüzlerinden Metin GÜRDERE'nin paylaştığı Tokat'a dair memleket hikayelerinden Tokatlı milli güreşçi Hilmi DEMİRAĞ'ın Stockholm anısını sizlerle. İyi Okumalar...

Tokat siyasetinin unutulmaz yüzlerinden Metin GÜRDERE'nin kişisel Facebook adresinde 20. Y.Y.'da TOKAT, II. Cild, Sosyal Hayat kitabından Tokat'a dair memleket hikayelerinden  Hilmi DEMİRAĞ'ın paylaştığı SiStockholm anısını hikayesi sizlerle...

1960 yılı Mart ayında İsveç’in başşehri Stockholm’da, Stockholm ve İstanbul güreş takımları arasında bir güreş müsabakası düzenlenmişti.İstanbul güreş takımının 62 kg güreşçisi bendim. Takımda Adil ATAN, Hamit KAPLAN, Kazım GEDİK gibi o dönemin ünlü güreşçileri de vardı.
İlk güreşim başladı. Çok kötü bir günümde idim, her tarafım tutulmuş gibiydi. Rakibim bana oyun üstüne oyun yapıyor, beni yerden yere vuruyor, bir türlü karşılık veremiyordum. İsveçli seyirciler kendi güreşçilerini çılgın gibi alkışlayarak destekliyorlardı.

O zaman güreşler 12 dakika idi. 8. dakikada 8-0 yenik duruma düşmüştüm.
Rakibim üzerime abanmış, ben O’nun altında bitkin ve perişan güreşe devam ederken minderin hemen yanında bizi seyretmekte olan Stockholm Başkonsolosumuz ile göz göze geldik. 
Yüzünde o şartlarda bile görebileceğim büyük bir üzüntü ve utanç ifadesi vardı. İsveç’de temsil ettiği Türk Milletine mensup bir sporcu olarak düştüğüm durum O’nu utandırmıştı.

Endişe, utanç ve üzüntü yüklü bir sesle bana yalvarır gibi;
“Evladım Hilmi, şerefimizi kurtar” dedi.
O’nun bu hali ve sözleri beni utanmaktan öte yüreğimden yaraladı,
“Allahım; ya bana güç ver, ya şu an canımı al” diye bir duygu benliğimi sardı.
O an bana elektrik düğmesine basınca lambaların yandığı gibi inanılmaz bir güç ve enerji geldi. Rakibimi üzerimden atıp ayağa fırladım. Bu sefer ben O’nu yerden yere vurmaya başladım. Öyle ki minderde vurmadığım yer kalmadı. 
İki kere tuş ettiğim halde saymadılar. 
12.dakikada güreş bitince 15-8 kazanmıştım. 
Hakem güreşin galibi olarak kaldırdığı kolumu bıraktığı anda vucudumu saran o enerji yine elektrik düğmesine basılmış gibi bir anda yok oldu. Minderin ortasında dona kalmıştım. 
Arkadaşlarım ve bazı Türk seyirciler çılgın gibi beni kucaklıyordu.
“Beni duşun altına götürün” diyebildim. 

İsveç’de ozaman 41 Türk vardı, hepsi de salondaydı.
Arkadaşlarım beni omuzlayıp götürürken salondaki Türkler biri birlerine sarılmış ağlıyorlardı.


 Metin GÜRDERE  Devlet Eski Bakanı
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net