Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Yaşayan Bir Efsane; Murat AKKAYA

Türkiye o'nu TRT İstanbul radyosunda seslendirdiği Tokat türküleriyle, Başçiftlik ise 1984 yılındaki Halı Festivalinde potpori halinde seslendirdiği yöresel ezgilerle yakından tanıma fırsatını buldu. "Yar yaaar" diyerek başladığı uzun havalarla yöremizin yaylalarını, ovalarını, kuzularını, akarsularını, çiçeklerini ve insanlarını işlediği türkülerle gönüllere taht kurmuş, 1978 yılında çıktığı müzik yolcuğuna günümüzde de devam eden Murat AKKAYA'yı yakından tanıyalım...
Türkiye o'nu TRT İstanbul radyosunda seslendirdiği Tokat türküleriyle, Başçiftlik ise 1984 yılındaki Halı Festivalinde potpori halinde seslendirdiği yöresel ezgilerle yakından tanıma fırsatını buldu. "Yar yaaar" diyerek başladığı uzun havalarla yöremizin yaylalarını, ovalarını, kuzularını, akarsularını, çiçeklerini ve insanlarını işlediği türkülerle gönüllere taht kurmuş, 1978 yılında çıktığı müzik yolcuğuna günümüzde de devam eden Murat AKKAYA'yı yakından tanıyalım...

07.06.1961 yılında Tokat'ın Reşadiye ilçesinin Beşdere köyünde dünyaya geldi. İlk okulu köyümde bitirdikten sonra yatılı okulu kazandı lakin maddi imkansızlıktan dolayı okuyamadı.

Müzik yaşamı Beşdere köyünde saz yapan ve aynı zamanda aşıklık geleneğini sürdüren ustası Elvan AKYÜREK'ten bir bağlama alarak başladı. Saz çalmasını o zamanlar amcamın oğlu İlyas AKKAYA öğrendi. Bu süreçte çevre köylerdeki de birçok saz çalan dostların da desteklerini esirgemediler. Saz çalmayı öğrendikten sonra köyünde toplantılarında ve bayramlarda saz çalmaya başladı. 

1978 yılında İstanbul'a geldi. İlk olarak Şemsi YASDUMAN'ın saz dükkanında o zamanlar İstanbul radyosu sazcılarından biri olana Kenan Şavklı'dan usul dersleri aldı. İstanbul radyosuna mahalli sanatçı olarak 5 türkü okudu ve denetime tabi tutuldu. Denetimlerden geçtikten sonra türküleri TRT radyosunda yayınlanmaya başladı. Aynı zamanda düğün salonların da çalmaya başladı. 

İlerleyen aylardan sonra o dönemin tanınmış sanatçısı ve köylüsü Mihrican BAHAR ve Bahar Kasetçilik ile tanıştı. 1980 yılında Bahar kasetçilik'te ilk kaseti olan  Gülyarim'i çıkardı. Bu albümden sonra Harika Kasetçilik'e geçti, 6 adet albüm yaptı. Bu albümlerden sonra kendi firması olan Akkaya Kasetçilik'i kurdu. "Akkuşun Gürgenleri""Turnalar" ve "Türkülerimiz-değişlerimiz" adlı albümlerini kendi firmasından çıkardı. 

1983 yılında evlenen Murat AKKAYA, eşi Dürdane hanım ile tanışması ve o dönemi şöyle anlatıyor;"İnsan yaşamaya başladığı sürece yaşamını dolu dolu geçmektedir. Bir söz vardır; Her başarılı erkeğin arkasında bir eş vardır. Bu sanatın içinde ilk kasetimden sonra eşim Dürdane AKKAYA ile tanıştım ve 1983 yılında hayatımız birleştirdik bu güne gelmem de bana çok destek vermiştir. Eşimle birlikte 6 albüm oluşturduk aynı zamanda düğünlerde ve konserlerde beraber sahne almaya başladık. Bu evlilikten bir oğlum, bir de kızım vardır."

Asım UZUN'a verdiği röportajda; "Neden THM ni seçtiniz? İlginizin sebepleri nedir?" sorusuna "Halk Müziği, yaşamımızın bir parçasıdır.”Hayattır” İçinde insan vardır. İnsanın; özlemini, hasretini, doğumunu, ölümünü, aşkını, kuşları, bitkileri, hayata dair ne varsa, sazın tellerinde, söyleyenin yüreğinde, bulabilirsiniz. Ayrıca, Cemlerdeki âşıklık geleneği de beni etkiledi." diyerek cevaplayan Murat AKKAYA,"Sanatçı olmasaydınız ne olmak isterdiniz? "sorusuna ise; "Sanatçı olmasaydım öğretmen olurdum. Tüm öğretmenlerimin ellerinden öperim. Atatürk bir sözünde şöyle diyor; Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur." dedi.


Başlıca albümleri; 
1.   Murat AKKAYA - Gül Yarim
2.   Murat AKKAYA - Turnalar
3.   Murat AKKAYA - Türkülerimiz Deyişlerimiz
4.   Murat ve Dürdane AKKAYA - Şu Akkuşun Gürgenleri
5.   Murat ve Dürdane AKKAYA - Dünya Fanidir
6.   Murat AKKAYA - Eminem
7.   Murat AKKAYA - Geçti Ömür
8.   Murat AKKAYA - Pir Dergahından Nefesler


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net