'nun hikayesi Başçiftlik'te başladı. Öğretmenlik ile başladığı meslekten Tokat GOP Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak emekli oldu. Ülkemizin kanayan yarası Alternatif Enerjiye yöneldi, birçok proje üretti, patent aldı. Birçok kuruma giderek projeleri için istediği desteği alamadığı gibi projesini anlatma fırsatı bile verilmedi. Yine de pes etmedi, Türkiye'de aradığı fırsatı ABD'de buldu ve ABD'nin en ünlü Üniversitesi İNTERNATİONAL ROYAL AVADEMY UNITED NATİONS tarafından "Altenatif Enerji" Anabilim dalında PROFERSÖR'lük ünvanı verildi. Değeri Bilinmeyen Başçiftlik'li Mucid; Ahmet KAPUSUZ hayatına dair bilinmeyenlerini Metin KILIÇ'a anlattı.
Son günlerde yerel basında ve sosyal medyada “Türkiye de emekli ABD'de Profesör” diye haber olan hemşerimiz Ahmet KAPUSUZ'a ABD'de bir üniversite (INTERNATIONAL ROYAL ACADEMY OF THE UNITED NATIONS) tarafından profesörlük unvanı verildiğine dair haberler özellikle Ordu menşeli yerel medyada geniş bir şekilde yer aldı.
Tokat ve Başçiftlik'te, Ordu da büyük heyecan yaratan sıra dışı bu haber onu tanıyan herkesi heyecanlandırdı ve tüm Başçiftliklileri ziyadesiyle mutlu etti. Kendisine ulaştık, konu ile ilgili söyleştik. Sayın Prof. Dr. KAPUSUZ'a iş yoğunluğunun içinde bize zaman ayırdığı için BasciftlikBlog.com olarak teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
Metin KILIÇ : Sayın KAPUSUZ Bize kendinizi tanıtır mısınız?.
Ahmet KAPUSUZ : 1953 yılında Başçiftlik'te doğdum. Annem Tatarın kızı babam Fisil oğlanın Kır Mıstık dersem beni daha iyi tanırsınız. Başçiftlik'in efsane öğretmeni Mustafa GÜLER in tedrisinden geçtikten sonra Pamukpınar öğretmen Okulundan mezun oldum. Uzun süre öğretmenlik yaptım. Daha sonra Eskişehir Anadolu üniversitesi iktisat Fakültesini bitirdim. Tokat ve Başçiftlik'te halıcılığın altın yılları yaşanırken halı ve kilimciliğin üretim ve istihdamı konusunda ortaya koyduğum kendime özgün çalışmalar ve bu konuda gazetelere yazdığım yazılar Tokat Valisi rahmetli Recep YAZICIOĞLU'nun ilgisini çekmiş olacak ki. Beni özellikle halıcılık ve kök boyalar üzerinde
araştırma yapmak üzere Marmara Üniversitesi ne gönderdi. Çanakkale de kök boyalar üzerine eğitim aldım. Döndüğümde "Tokat Halıcılık Enstitüsünü” kurdum Tokat Kültür araştırma Vakfına bağlı olarak. “Bitkiden Boyaya Tokat bölgesinde halıcılık ve el sanatları” İsimli bir araştırma yayınladım. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine öğretim elemanı olarak çalışırken 1999 yılında üniversiteden ayrılarak emekli oldum.
Metin KILIÇ : Başçiftlik size neyi ifade ediyor. Size Başçiftlik desem ne söyleyebilirsiniz.
Ahmet KAPUSUZ : Hayatımda Başçiftlik in yeri farklıdır orda doğdum orada büyüdüm. Başçiftlik'te yaşadığım çocukluk günlerimi unutamam. Dağında taşında ayağımın izi vardır. Öğretmen olduktan sonra görev icabı ayrıldık. Emekliyim Şu anda Ordu ilinde ikamet ediyorum. Alternatif enerji üretim sistemleri üzerine çalışmalarımı sürdürüyorum. Daha pek çok konuda araştırmalarım patenti alınmış özgün buluşlarım var.
Metin KILIÇ : Geçtiğimiz günlerde Ordu menşeli yerel basında ABD'de bir üniversite tarafından şahsınıza Profesörlük payesi verildiği yazıldı bu ulusal medyada da yer buldu. Bu konuda ne söyleyeceksiniz.
Ahmet KAPUSUZ : Metin Bey, sizin de bildiğiniz gibi ben sürekli okuyan araştıran biriyim. Onlarca projem var, evim atölye gibi. Sabahlara kadar çalıştığım geceler oluyor. Gündüzleri de bütün
günüm torna tezgâhlarının başında geçiyor. Bu güne kadar onlarca eser ortaya koydum. Ordu Belediyesinin katı atıktan enerji üretme uygulamasının projesi de benimdir. Daha bir sürü var..Eserlerimin hayata geçmesi beni mutlu ediyor. Bana profesörlük ünvanı getiren “Dalga panelleriyle deniz dalgalarından elektrik üretme” konusunda hazırladığım proje bir dostum tarafından Uluslararası bilim çevrelerine taşındı. Bu konuda yüzlerce proje olmasına rağmen bazı farklılıklarından dolayı projem Bilim çevrelerinde çok büyük kabul ve ilgi gördü. Bu konuda dünya genelinde alınmış 740 civarında patent bulunuyor. Benim projem bunların hepsinden farklı olduğu için INTERNATIONAL ROYAL ACADEMY OF THE UNITED NATIONS ÜNV. Bilim kurulunca incelendi en verimli ve en uygulanabilir proje seçildi.
Benimle iletişime geçtiler Benden diğer projelerim istendi. Özgeçmişimle beraber bazı projelerimi bu kuruma gönderdim. Projelerim çalışmalarım olumlu bulunmuş olacak ki bana profesörlük unvanı verip üniversitede benimle birlikte çalışmayı teklif ettiler. Bu projem gerçekleştiğinde hayallerim gerçekleşecek, insanlığa bir hizmetim alacaktı. Memnuniyetle kabul ettim Akademinin Türkiye, Amerika, Asya, Makedonya, bilim kuruluna seçildim. 4 eylülde İzmir'de yapılacak olan ve devlet başkanlarının Üniversite yöneticilerinin ve yabancı misyon şeflerinin katılacağı Uluslararası Dünya barış zirvesinde cübbe giyip profesörlük diplomamı alacağım. Bundan ülkem adına mutluluk duyuyorum..
Metin KILIÇ : Profesör olmak için 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 26. Maddesine göre belli yasal düzenlemelerden geçmek ve ön görülen zorunlu prosedürleri yerine getirmek gerekir ayrıca bu iş için yabancı dil de gerekir siz bu süreçlerden geçtiniz mi?
Ahmet KAPUSUZ : Evet, bu söylediğiniz doğrudur. YÖK Kanununa göre akademik profesör olmak için belli şartları taşımak şart. Ben bu şartların birçoğunu taşımıyorum. Marmara Üniversitesinde Yüksek Lisans yaptım. GOP Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştım ve buradan emekli oldum. Sanıyorum akademik kariyer için bu yeterlidir. Bugün dünyanın en saygın Üniversiteleri dünya çapında "Anlamlı" bir hizmette bulunduğunuzda, Belirli standartlara göre yazılmış, basıma hazırlanmış akademik bir araştırmanız varsa, bu araştırmanın dünya bilimine ufak da olsa bir katkısı olduğuna inanılırlarsa size doktora ve profesörlük gibi bazı payeler unvanlar verilebiliyor bunun pek çok örneği var..
Metin KILIÇ : Size Profesörlük unvanı getiren dalga paneli buluşunuzu Türkiye deki Üniversitelerle bilim kurullarıyla veya TUBİTAK la paylaşmayı onlardan yardım ve destek almayı düşündünüz mü, Elektrik Mühendisleri Odasına veya benzer yerlere müracaatınız oldu mu?
Ahmet KAPUSUZ : Metin Bey elbette bu tür girişimlerim oldu. Eserlerimin çoğuna patent aldım Türkiye deki prosedürleri tamamlayıp bürokrasiyle uğraşmak öyle zor ki her zaman önünüze bir engel çıkabiliyor benim gibi kendine özgün kendi imkânlarıyla çalışan mucit ve kâşifler yeterince desteklenmiyor.
Bu güne kadar yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde kendi çabalarımla birçok araştırma yaptım. Bunlar masraflı ve bütçe gerektiren işler. Bunun için belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Ben öyle zengin birisi de değilim Ayrıca ülkemizde kâşif ve mucitlere yardımcı olan destek sağlayan kurumlar da yok. Elinizden tutan birisi olmazsa yaptıklarınız havada kalıyor. TUBİTAK'a veya diğer kurumlara başvurmak için projenin tamamlanması uygulamaya konulması etüt modellerinin yapılması gerekiyor oysa benim bu projem fikir aşamasında plan ve uygulanabilirlik etütleri hazırlanmış, planlaması her türlü hesapları yapılmış fakat uygulamaya konulmamış bir projelerdir. ROYAL ACADEMY'nin bilim kurulu bunu inceledi mevcutlar içinde en verimli ve uygulanabilir çalışma olduğu için onadı. Son aldığım habere göre Nijerya Lagos adalarında ve Kıbrıs ta en kısa zamanda uygulaması yapılacak.
Size başka bir şey anlatayım 2004'lü yıllarda yaşadığım şehir Ordu'nun bir çöp sorunu vardı “katı atık ayrıştırma ve enerjiye dönüşüm” Projesini geliştirdim ve bu projeme Türk Patent enstitüsünden patent aldım. Daha sonra bu projem Ordu belediyesi tarafından uygulamaya konuldu katı atık ayrıştırılma sistemi kuruldu. Bundan gurur duyuyorum.
Metin KILIÇ : Buluşunuz tam olarak nedir. Siz neyi keşfettiniz? Kısaca bize anlatır mısınız?
Ahmet KAPUSUZ : Benim projem dalga panelleri ile deniz dalgalarından yenilenebilir masrafsız alternatif enerji üretmeye yönelik bir projedir. Bu projeyle doğayı kirletmeden nükleer santrallerden çok daha fazla bir enerjiyi sürekli üretmek ve insanlığa sunmak mümkün. Projenin detayları tarafımdan INTERNATİONAL ROYAL ACADEMY ÜNİVERSİTESİNE verilmiştir. Yakında Birleşmiş Milletler desteğiyle UNISEF tarafından Afrika'da Nijerya Lagos Adalarında ve Kıbrıs kıyılarına kurulması için çalışmalar başladı.
Metin KILIÇ : INTERNATİONAL ROYAL ACADEMY nedir, merkezi neresidir?
Ahmet KAPUSUZ : Dünya çapında saygın bir kurum olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Kraliyet Akademisi'nin merkezi NewYork tadır. Türkiye temsilcisi Dr. Gülgün Kırgız Adaniyı Ajayi'dir. Royal Akademi Bilimsel konularda teknik kültürel ve ticari fikir ve uzmanlık sunan bilim, eğitim ve sanatı, destekleyen uygun görülenlere Akademinin sertifika diploma derece rütbe madalyalarını veren, bütün ülkelerde sunum, konferans ve sempozyumlar düzenleyen uluslararası bir kurumdur.
INTERNATİONAL ROYAL ACADEMY dünya genelinde üstün yetenekli Kişilerin projelerini değerlendirmeye alır, bu projeleri ya da yetenekleri Akademi bilim kurullarında değerlendirerek kişilerin akademik düzeyine göre yaş yıl süre koşul v.s. öngörmeden kendilerine hak ettikleri unvanı vermektedir. Uygun görülen projeler UNISEF, Birleşmiş Milletler ve Amerikan diplomatik misyonunun desteğiyle insanlığın yararına sunulur. Benim projemin sunulduğu gibi.
Metin KILIÇ : Diğer eserleriniz, başka projeleriniz var mı?
Ahmet KAPUSUZ : Şu an EYLÜL adlı bir proje üzerinde çalışıyorum. (seyir halinde kendi enerjisini kendi üreten rüzgar jeneratörleriyle kendini şarj edilen elektrikli otomobil).Bir hayli yol aldım. Bu konudaki çalışmalarıma yeni üniversitemde devam edeceğim. Şu anda Türk patent enstitüsünden buluşlarımla ilgili aldığım 3 patent vardır. Ayrıca 8 eserim mevcut. En son yazdığım başarının sırları ve çılgın bilim isimli kitabım imza rekoru kırmıştır. Halen üniversitelerde ve M.E.B okullarında Yeteneklerimizi Nasıl geliştiririz konulu konferanslar ve imza günleri düzenlemekteyim.
Yayınlanmış Eserlerim;
1- Tarihi Sosyal Kültürel Yönleriyle TOKAT
2- Turizm Yönüyle AMASYA
3- Bitkiden Boyaya
4- Okuyan Ayşe
5- Başarının Sırları
6- Dünyayı Değiştiren İcatlar
7- Dünyayı Değiştiren Bilginler ve Başarı Hikayeleri
8- Çılgın Bilim
Buluşlarım;
1- Katı atık ayrıştırma ve enerjiye dönüşüm projesi
2- Yangın durumunda evin her penceresine yerleşecek -YANGIN TAHLİYE HALKALARI buluşum 3- Deniz dalgalarından enerji üreten çok üniteli DALGA PANELERİ projesi
4- Seyir halinde elektrikli araçların şarj sorununu çözen rüzgar jeneratörü projesi patent başvurusu yapılmıştır
Aldığım bazı patentlerin yıllık harçlarını ödeyemediğim için ne yazık ki sınaî mülkiyet haklarım düştü. Ancak yeni projelerime hemen patende başvuruyorum. Bir Başçiftlikli olarak dünyanın dikkatini üzerime çektim dünyanın 185 ülkesinde eğitim bilim sanat kültür alanında hizmet eden I AM BEING TOO PROUD AND HONORED FROM INTERNATİONAL ROYAL ACADEMY,,nin Yönetim kurulu üyeliğine seçildim. Bu benim için bir gururdur.
Metin KILIÇ : Bundan sonra ne olacak nasıl bir yol izleyeceksiniz. Bir mesajınız var mı?
Ahmet KAPUSUZ : Şu an INTERNATIONAL ROYAL ACADEMY OF THE UNITED NATIONS un uluslararası Yönetim Kurulu üyesiyim. Yeni Üniversitemde "Alternative Energy" konusundaki çalışmalarıma devam edeceğim. Dünyanın sayılı bilim merkezlerinden biri tarafından şahsıma profesörlük ünvanı verildi Beraber çalışma teklif edildi. Yeni yuvamda insanlık için daha büyük başarılara imza atmak için çaba göstereceğim.
Hemşerilerime arayan soran herkese teşekkür ediyorum.
FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder