Tarihi Başkent Niksar'da Roma döneminde yapılan ve Türkiye’nin ikinci büyük kalesi olan Niksar Kalesi’nin UNESCO tarafından restore edilmesi hazırlanacak proje için incelemelerde bulunmak üzere Tokat’a gelen UNESCO Uluslararası Konsey Üyesi ve Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk ŞEN, Tokat Valisi Cevdet CAN’ı 16 Ağustos 2016 Salı günü makamında ziyaret etti.
UNESCO çalışmaları hakkında Tokat Valisi Cevdet CAN’a bilgiler veren vakıf başkanı Faruk ŞEN, UNESCO’nun birçok ülkede tarihi eserlerin restorasyonuna mali destek verdiğini ifade eden bu kapsamda Niksar Kalesi’nin restorasyonu konusunda incelemelerde bulunmak üzere Tokat’a geldiğini belirtti. İncelemelerin ardından tarihi kalenin restorasyonuna ilişkin proje hazırlayarak UNESCO’ya sunacaklarını dile getiren Faruk ŞEN, projenin kabul olması halinde UNESCO tarafından kalenin restorasyonu için dört buçuk milyon avroluk mali destek sağlanacağını ifade etti.
Gerçekleşen nazik ziyaretten ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Cevdet CAN ise, Niksar’ın birçok ülkenin sahip olduğu tarihi eserlerden daha fazlasına sahip olduğunu söyledi. Büyük bir kültür mirasını bünyesinde barındıran tarihi başkent Niksar’ın eşsiz tarihi güzelliklerinden birinin de Pontus Krallığı dönemine ait ve Türkiye'nin en büyük kalelerinden biri olan Niksar Kalesi olduğunu dile getiren Vali Cevdet CAN, bu eşsiz esere sahip çıkılması noktasında yapılan çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.
Ziyarete Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Mütevelli Heyeti Üyesi ve Anadolu Temsilcisi Vedat ALTUNSOY, Tokat Belediyesi Meclis Üyesi Hasan ERDEM ve Niksar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Danışment Hüseyin ŞAHİN de katıldı.
Niksar Kalesi'nin Bilinmeyenleri
Tarihi Başkent Niksar'ın hakim bir tepenin üzerinde bulunan kalenin yapım tarihi bilinmiyor. Ancak, veriler kalenin Roma döneminde inşa edildiğini, Bizans, Pontus, Danişmend ve Selçuklu dönemlerinde genişletildiğini ortaya koymakta.
Diyarbakır kalesinden sonra Türkiye’nin ikinci büyük kalesi olan Niksar Kalesi, altı köşeli eski bir kale olup üç tane kapısı vardır. Kale iç, orta ve dış olmak üzere üç bölümden oluşmakta. İç kalenin büyük bir kısmı günümüze gelebilmiş; orta ve dış kalenin ise bazı bölümleri ayakta kalabilmiş.
Kalenin içinde Bizans dönemine ait bir kilise, hamam, ambarlar, zindanlar ve Anadolu’nun ilk tıp eğitiminin verildiği ve 1158 yılında Nizamettin Yağıbasan tarafından yapılan tromplu(Binanın bir bölümünü tutmaya yarayan köşe kubbesi), açık kubbeli olan medrese 1939 depreminde hasar görmüş, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Niksar Belediyesinin katkılarıyla restore çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanmıştır.
Günümüzde kalenin bazı kısımları onarılmış ve park haline dönüştürülmüş. Burada çevrede bulunan bazı taş eserler de sergilenmekte.
KOLAJ | Tokattan.net KAYNAK | Tokat.gov.tr | Leyleginguncesi.blogspot.com.tr | Tokat.meb.gov.tr
Hiç yorum yok
Yorum Gönder