Türkiye'de bir ilk olarak Ataköy Barajının sağladığı su ile 2 adet Hidroelektrik santral çalıştırılmaktadır. Bunlardan biri kendi adıyla anılan Ataköy HES (hidroelektrik santralı), diğeri ise Yeşilırmak'ın ana kolu, kendisine paralel diğer bir vadide akmakta olan Kelkit Irmağı vadisine 6500m bir tünelle birleştirilen Köklüce Barajı ve Hidroelektrik Santrali'dir. Ülkemizde havzalar arasında inşaatı en zor projelerinden olan Köklüce Barajı ve Hidroelektrik Santraline 1975 yılında başlanmışsa da bazı jeolojik nedenlerle projenin bitimi 1989 yılına kadar sürdü. 1988 yılında tamamlan Köklüce HES 1989 yılında elektrik üretmeye başladı.
Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 90 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 144. Tokat'ın ise en büyük enerji santrali, Köklüce Hidroelektrik Santrali'dir. Köklüce HES ortalama 317.720.514 kilovatsaat elektrik üretimi ile yaklaşık 100.000 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir.
Türkiye'nin 57. büyük Hidroelektrik Santrali, Köklüce HES, Almus HES ile birlikte özelleştirme kapsamına alındı. Niksar Ticaret Odası, son teklif verme tarihi 5 Eylül 2016 olan Köklüce HES'in Niksarlı ve Tokatlı müteşebbisler tarafından alınması ve işletilmesi için çalışma başlattı.
Özelleştirme ihalesi için şartname ve tanıtım dokümanı bedeli 10 bin TL, geçici teminat tutarı ise 15 milyon TL olarak belirlendi.
FOTO | Yenilenebilirenerjikaynaklari.biz KAYNAK | Enerjiatlasi.com | Yesilniksar.com | imo.org.tr
Hiç yorum yok
Yorum Gönder