Tokat'ın tarihi, kültürü ve termal kaynakları ile öne çıkan ilçesi Sulusaray, ilçe üzerine kurulu olduğu 3000 yıllık tarihe sahip "Sebastopolis Antik Kenti"'nin anıtılarak bölge turizmine kazandırılması ve kazı çalışmalarıyla tarihi kentin gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlamak amacıyla Sulusaray Kaymakamlığı öncülüğünde kurulan "Sebastopolis Antik Kenti Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği" faaliyetlerine başladı.
Ülkemizin sayılı tarihi ve kültürel değerleri arasında yer alan "Sebastopolis Antik Kenti" tanıtımına katkı sağlaması beklenen derneğin amacı; bölgede daha önceden sit alanı ilan edilmiş yerlerde arkeolojik ve etnografik çalışmalara maddi ve manevi katkıda bulunmak, bölgede tespit edilen ve edilecek yerlerin sit alanı içine alınmasını sağlamak, Antik Kentin tanıtımını sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan gerek resmi gerek özel kişi ve kuruluşlarla işbirliği yaparak destek vermek olarak belirlendi.
Galler Prensi Charles’ın iki kez ziyaret ettiği ve değer verdiği bir Antik Kenti tanıtmak için Sulusaray Kaymakamlığı ve Dernek işbirliğiyle www.sebastopolis.org internet sitesi oluşturuldu.
Sebastopolis Antik Kenti Tarihi
Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray’da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti’nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.
Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz’in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis’in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
Roma Dönemi’nin önemli bir yerleşmesi olarak karşımıza çıkan Sulusaray’da bulunan antik kentin daha önceki dönemlerde de önemli bir merkez olduğu anlaşılmıştır. Tokat Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nca 1987–1990 yılları arasında yapılan sondaj ve kazı çalışmaları sırasında, Sulusaray’ın Tunç Çağları’ndan başlayan bir yerleşim sürekliliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, daha sonraki çağlarda da burada yerleşilmeye devam edildiğini kanıtlayan arkeolojik bulgulara rastlanmıştır.
Roma Dönemi’nde zengin ve mamur bir kent olarak karşımıza çıkan Sebastopolis, Roma imparatorları tarafından ziyaret edilmiş ve burada imparatorlar onuruna gymnasium, stoa gibi yapılar inşa edilirken Bizans Dönemi’nde bir piskoposun ikametgâhı durumunda olan Sebastopolis’te, Erken Hıristiyanlık Dönemi’ne ait Asya’nın en büyük kiliselerinden birisi inşa edilmiştir.
Ara ara duran ve 2013 yılında kazı çalışmalarına başlanan antik kent üzerindeki 200 evin ilçe girişindeki 500 dönümlük alana taşınması için Belediye ve Kaymakamlıkça başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Antik kentin açığa çıkarılan bölümleri açık hava müzesi olarak halka hizmet sunmaktadır. Müzede bir hamamla bir kilise bulunmaktadır.
KOLAJ | Tokattan.net KAYNAK | Sulusaray.gov.tr | Sebastopolis.org | Arkeolojihaber.net
Hiç yorum yok
Yorum Gönder