Tokat'ın tarihi ve kültürü ile öne çıkan ilçesi Niksar'da, Niksar Belediyesi ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle 2 Kasım 2016 Çarşamaba günü “3. Ceviz Çalıştayı” ve ceviz ürünleri sergisi düzenlendi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KASAP, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar AKÇA ve Gazeteci Yazar Rüştü BOZKURT'un konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, Niksar cevizinin önemi ve bugünkü konumu konuşuldu.
Vakıflar İş Merkezi Konferans Salonu'nda başlayan çalıştayda açılış konuşması yapan Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN; “Cevizde Niksar'ın geçmişte yakalamış olduğu parlak günleri tekrar gün ışığına çıkarabilmek için çalışıyoruz. Niksar'ımızın iki tane marka değeri var bunlardan bir tanesi Niksar cevizi ikincisi de Ayvaz Suyumuzdur. Niksar Belediyesi olarak herhangi bir markayı yaratma çabası içerisinde değiliz. Evet, markalar da kendiliğinden gelişebilir ama biz var olan bu iki markamızı gün ışığına çıkarmak eski şaşalı günlerine kavuşturmak ama bunu yaparken de modern ve iyi tarım tekniklerini uygulayarak bilinçli bir tarım uygulamaları arzusundayız. Tabii ki hepimizin bildiği üzere Niksar cevizinin aromasını biliyoruz ama Niksar sadece cevizin çokluğu ile ünlü bir şehir değil, cevizin işlenmesi noktasında da önemli bir merkezdir. Bu açıdan da cevizin bu bölgemizde Kelkit Vadisi'nde yetişmesi bilinçli ceviz uygulamalarının yapılması ve akabinde de cevizin yine burada işlenecek bir merkez haline dönüşmesi noktasında 3 yıldır çok kıymetli hocalarımızla birlikte çalışıyoruz. Cevizimiz Niksar Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimiyle belediye ile beraber yapmış olduğu katkılarla coğrafi işaret haline geldi. Niksar'ın coğrafi işareti cevizdir” dedi.
Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA ise, “Bu toplantılar bugünden yarına sonuç vermiyor, bu toplantılarda bir bilinç, bir şuur düzeyi bilgi birikimi oluşması sağlanıyor. Dışarıdan gelen hocalarımızla beraber bizlerde kendimize bir yol haritası çiziyoruz. Bilmediğimiz konularda bilgileniyoruz ve yapacağımız işlerin üzerine daha fazla kararlılıkla ve bilinçle gitmiş oluyoruz. Sadece kapatma bahçeler anlamında değil aynı zamanda bireysel olarak ta bu işi yapan çiftçilerimize geçen yıl 4 Bin 500 tane İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden, İl Özel İdaresi'nden sağlanan kaynakla ceviz fidanı dağıtıldı. Gerçekten üreticilerimizde çiftçilerimizde bilgilenme süreci oluşmuş ve vatandaşımızda da cevizcilikle ilgili bir heyecan söz konusu. Çünkü cevizcilik geçmişte Niksar'da önemli yeri olan önemli bir faaliyet. Biz de idare olarak bunun devam ederek daha çağdaş modern usullerle devam etmesi için özellikle kapatma bahçeleri olması için bu konuda hep birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, bozuk orman alanlarından ağaçlandırma için ağaçlandırma yönetmeliğine göre bunların tahsisi imkanı var. Burada istekli vatandaşlarımızın bununla ilgilenen girişimcilerimizin bu arazileri tahsisine alarak büyük bahçeler meydana getirmeleri de bizim cevizcilikte ilçe olarak söz hakkı sahipleri olmamızı sağlayacaktır ”dedi.
Daha sonra geçilen panelde oturum başkanlığını yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KASAP konuşmasında Niksar cevizinin Türkiye'de adından sıkça söz ettiren bir marka olduğunu söyledi. Kasap ayrıca Niksar'da ceviz alanlarının mutlaka çoğalması gerektiğini ifade etti.
Gazeteci Yazar Rüştü BOZKURT'un “Tarım yatırımlarında dikkat edilecek hususlar” konu başlığında yaptığı sunumun ardından panelde son olarak konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar AKÇA ise, “Türkiye ceviz eylem planının bölge açsından değerlendirilmesi” konulu sunumunu yaptı. Cevize yatırım yapacak olan girişimcilere tavsiyelerde de bulunan AKÇA, “Ceviz bahçesi tesisi karlı ve uzun dönemli bir yatırımdır. Özellikle Türkiye'de ürün açığının olması yatırımları cazip hale getirmiştir. Cevizde dünyada stok yoktur. Tüketim her geçen gün artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Program en iyi yerli ceviz yarışmasında dereceye giren 1.Durmuş GÜREL (Cer köyü), 2. İsmail GERDAN (Akpınar) ve 3.Şükrü GEVŞEK (Ayva/Serenli) ödüllerinin verilmesi ve ceviz ürünleri sergisi ve ikramın ardından sona erdi.
“3. Ceviz Çalıştayı” programının ikinci bölümünde Hüseyin Gazi köyünde önder çiftçiye ait Durmuş KILIÇ'a ait ceviz bahçesi ziyaretine Tokat Valisi Cevdet CAN'ın yanı sıra 23. Dönem Milletvekili ve eski Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin BÜYÜKKAYA, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, Niksar Kaymakamı Selami KAPANKAYA, Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN, TSO Başkanı Mahmut Bülent AYBAK, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KASAP, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar AKÇA ve Gazeteci Yazar Rüştü BOZKURT, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık ÖZDÜZGÜN ve ceviz üreticileri katıldı.
Burada yapılan ikramlar eşliğinde katılımcılara bilgiler veren Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar AKÇA bu bölgede cevizin marka yolculuğu adı altında bir belgesel hazırlayacaklarını, bu belgeselde tohumdan ağaca, ağaçtan sofraya kadar cevizin geçtiği tüm aşamaları kayıt altına alacaklarını kaydetti.
Vali Cevdet Can burada yaptığı açıklamada, “Sayın bakanımız Taşova'dan başlayıp Erzincan'a kadar Kelkit Vadisi'nde beş tane vilayet Kelkit Vadisi'nde havza yönetimi kalkınma anlayışı ortaya çıkaracağız ve biz burayı dünyanın en büyük ceviz merkezi yapacağız dedi. Bunun yanına ilave olarak badem kuşburnu, mahlep gibi ürünlerde eklenecek ama bizim esas ürünümüz ceviz olacak ve bunun çalışmasını yapın ilk fitili ben ateşliyorum. Şu anda Niksar'daki fidanlık Niksar Danişmend ceviz fidanlığı olacak şeklinde konuştu. Dolayısıyla bununla alakalı burada da biz merkez kurabiliriz. Yeter ki üretelim, üreten insana biz her imkanı sunarız. İnşallah önümüzdeki dönemde Tokat ve bölge için turizm ve tarım konusunda buranın kırsal kalkınması yansıması ile beraber Sivas'ı, Erzincan'ı, Bayburt'u, Gümüşhane'yi hep birlikte ilgilendirecek bir durum. Önümüzdeki dönemde Tokat'ın ve bu toprakların kullanacağı kaynak artacak, sayın bakanımız o sözü de verdi inşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki 10 yıllar içerisinde bu topraklardan atıl hiçbir toprak parçası ve insan kalmayacak. İnşallah Türkiye'nin 500 Milyar dolarlık ihracat hedefi gerçekleştiğinde bu topraklardan da tarım ve turizm bakımından 2 ila 2,5 Milyar dolar civarında bir katkı da ortaya çıkacaktır, bizlerin çırpınması bu yüzdendir” şeklinde konuştu.
FOTO | Niksar.bel.tr KAYNAK | Niksar.bel.tr
Hiç yorum yok
Yorum Gönder