Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Kadim DURMAZ, Ülkemizdeki Eğitimi Değerlendirdi

Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, Ülke Milli Eğitiminin gelmiş olduğu durumu değerlendirdi. Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasına M. Kemal ATATÜRK’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya özgür; bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözüyle başladı.
Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, Ülke Milli Eğitiminin gelmiş olduğu durumu değerlendirdi. Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasına M. Kemal ATATÜRK’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya özgür; bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözüyle başladı.

  Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam eden 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, Ülke Milli Eğitiminin gelmiş olduğu durumu değerlendirdi.

Konuşmasına M. Kemal ATATÜRK’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya özgür; bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözüyle başlayanTokat Milletvekili DURMAZ; “Ülkeleri geliştirip yükseltmek ancak insanı eğitmekle olur. Aklını milli değerlerle kullanan, sorgulayan, yaratıcı, paylaşımcı, katılımcı, yüreği doğa ve insan sevgisi dolu, barıştan yana mutlu insanlar yetişmek ancak doğru eğitimle mümkündür! Bu nedenledir ki, eğitim, hem cumhuriyetin, hem de demokrasinin temelidir! Ve ülkemiz bizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir nesil yetiştirilmemizi beklerken, Ne yazık ki cumhuriyetin ve demokrasinin bu temel öğeleri, iktidarınızın izlediği yanlış politikalarla yok edilmiştir” dedi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Tokat Milletvekili DURMAZ, 14 yılda Milli Eğitimde yaşananlar için şu ifadelere yer verdi; “Millî Eğitim Temel Kanunu’yla belirlenen ve evrensel değerler olarak da kabul edilen, “bilimsellik, çağdaşlık, ulusallık, tarafsızlık ve objektiflik” gibi ilkeler bir kenara bırakılarak, Gelin 14 yılda yaşananlara göz atalım;
AKP hükümetlilerinde 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değişirken, her değişen bakanla, birlikte, yeni bir sınav sistemi, eğitim uygulaması getirildi.
İktidarınız döneminde müfredat, içerik, program, sınav sistemi, olmak üzere 17 temel değişiklik yaptınız!
Çocuklar hangi sınava alışacağını, öğretmenler neyi öğreteceğini şaşırdı!
Ülkemizde, atanamayan, 400 bin öğretmen varken,
“Sözleşmeli Öğretmenlik” ve ücretli öğretmenlik kavramlarıyla Türkiye’yi siz tanıştırdınız.
2005 yılında, Lise eğitimini 4 yıla çıkartıp, Adına Anadolu ekleyip, liseler arası geçiş hakkı tanıdınız, bunu niye yaptınız?
Ne kazandık? Büyük bir boşluk! İstikrarsız, sonuçsuz, öngörüsüz uygulamalar!
Bu süreçlerde sınav sistemlerini değiştirmeye devam ettiniz, LGS, OKS, SBS, ÖSS, ÖYS,TEOG…
Sonra bugün eğitimde geldiğimiz durumun sebeplerinden bir başkası yeni bir köklü değişiklik, 4+4+4 sistemi geldi.
Kafanız karıştı değil mi?
Bunları yaparken çıkıp eğitime ayırdığımız bütçe arttı diye övünüyorlar!
Eğer, %95’i borçlu öğretmenlerimiz, pazarda limon satıyorsa;
Eğer, geleceğimiz dediğimiz çocuklarımız cemaat yurtlarına mecbur bırakılıyorsa;
Bu denetimsiz yurtlarında çocuklarımız yanıyorsa, birileri çıkıp bu ihmallere “kader” diyorsa,
Eğer, 6-18 yaş zorunlu eğitim çağ nüfusunun %14’ü okula gidemiyorsa, Bunun yaklaşık 1 milyonu kız çocukları ise,
Eğer, sendikalı diye, öğretmenler, akademisyenler KHK larla görevden alınıyorsa,
Eğer, hükümet Orta Vadeli Planda 240 başlıkta eğitime bir madde ayırıyorsa,
Eğer, uyuşturucu yaşı 10 yaşına kadar indiyse,
Eğer, çocuklarımız sınav kaygısıyla, öğretmenlerimiz işsizlik yüzünden intihar ediyorsa,
Eğer, Hacıbektaş’ı veliler, Mevlanalar, yunusların inşa etiği değerleri, 14 yılda birlikte yaşama kültürüne dönüştüremediyseniz,
Eğer, laikliğin önemini kavratıp, dini duyguların siyaseten istismarını önleyememişseniz,
Ülkemizdeki bu karanlık tablonun kabahati de vebali de sizindir.

Maarif Vakfına ilişkin açıklamalar yapan Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ sözlerine şöyle devam etti;“İktidar, vakıf sistemi üzerinden eğitim sistemini yeniden düzenlemek, Yurtiçi ve yurt dışında faaliyet yürütmek  üzere “Maarif Vakfı” adında yeni bir vakıf kurdu. Hem de ne vakıf, vakıf başkanı da maaşını kendi belirliyor. Hatta daha da ileri giderek, Anayasaya aykırı bir şekilde, Milli Eğitim Bakanlığına ait bazı görevler bu vakfa devredildi.Vâkıfın bağış toplama yetkisi var, ama denetleme yok, vergi yok! Açılan bu yolda, Türgev, Ensar ve benzeri vakıflar hükümet katkısıyla tam gaz yola devam ediyor.

Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 4. Maddesi şöyle der:“Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.”

Fakat Anayasamıza göre bir kamu hizmeti olması gereken eğitim, sağlık gibi temel alanlarda iktidar eliyle eşitsizlikler yaratılmıştır! Zengin yüz lirasının 65’ini eğitime harcarken, yoksul sadece 2 lirasını eğitime ayırabilmektedir! Bu durum Anayasamızın eşitlik ilkesine ters düşmektedir.”

Milli Eğitime ayrılan bütçe rakamlarına dair açıklamalar yapan Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ sözlerine şöyle devam etti; “MEB bütçesi, 2017 yılı için 85,5 milyar TL dir. Fakat ne yazık ki bu bütçe, Milli Gelirin sadece 3,54’üdür! Milli Eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalamasının çok altındadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2017 yılı itibariyle bu oran % 8,51’e gerilemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlara ayrılan pay, eğitimsizlikten beslenen AKP iktidarı döneminde sürekli azalma eğilimi göstermiştir. 14 yılda özel okullara sürekli destek verilip alan açılırken, devlet okulları kendi sorunları ile baş başa bırakılmıştır. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay ve bu yanlış politikalar AKP’nin gerçek eğitim ideolojisini ortaya koymaktadır.

Türkiye eğitimde, Birleşik Arap Krallığı, Şili, Arnavutluk ve Meksika gibi ülkelerle en sonda yer alıyorsa, Okumada en son sıradaysak, hiç tartışmasız AKP’nin karnede notu, sağlıkta, ekonomide, çevrede, sanatta, sosyal güvenlikte, dışişlerinde, insan haklarında ve eğitimde zayıftır, sınıfta kaldınız”

Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, konuşmasını hayatını ülkemiz çocuklarının eğitimine adamış, Merhum Türkan SAYLAN’ın ; “Eğer bir yerlerde bilime demokrasiye, barışa, aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın! Ölümüne saniyeler kalmış olsa bile! ” sözleriyle bitirdi.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | Ulvi GELBAL

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net