Türk basının duayen kalemlerinden Usta gazeteci ve Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Yavuz DONAT , 21 Şubat 2017 Salı günü Sabah gazetesindeki köşesinde Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarasını kaleme aldığı "Mağara" başlıklı bir yazısı paylaştı.
Usta gazeteci Yavuz DONAT kaleme aldığı yazısında, Ballıca mağarasında şifa bulan "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" (KOAH) hastası bir dostuyla arasında geçen diyaloğu şu ifadelerle paylaştı;
"Cumhur Küçükali, eski dostumuz.
Eskiden... Çok sigara içerdi... 15 yıl önce bıraktı... Fakat... "Son yıllarda hastaydı."
Hastalığı... KOAH... "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı."
Yürürken... Merdiven çıkarken... "Buharlı lokomotif gibi" ses çıkarırdı... "Of, puf... Çuf çuf çuf..."
Bu gelişte... Cumhur Küçükali'yi "Değişmiş... İyileşmiş... Gençleşmiş" bulduk.
"Nasıl oldu" dedik... Anlattı:
- Tokat'ın Pazar ilçesinde bir mağara olduğunu duydum... Ballıca'da.
- Oraya gittim... 3 gün mağaraya girdim... Günde 3 saat kaldım.
- Üçüncü gün sapasağlamdım... Oh, dünya varmış.
- Ruslar bile duymuşlar... Mağaraya gelmişler.
- Yavuz Bey bunu yaz, sevaba girersin... Ben kurtuldum, Allah diğer KOAH'lıları da kurtarsın... Mağaraya gitsinler."
Ballıca Mağarası Tokat Pazar'da
Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunuyor. Pazar ilçesinden mağaraya ulaşan 8 km’lik yol, Selçuklu Dönemi’ne ait olan ve Kral Yolu’na bağlanan bir köprünün yanından geçiyor.
Ballıca Mağarası’nın varlığı 3.4 milyon yıl öncesine dayanıyor. 1995’te turizme açılan, 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğinde olan Ballıca Mağarası’nın ziyarete açık 8 salonu bulunuyor. Her salonun ayrı bir güzelliği ve de özelliği var. Mesela girişin hemen ardında bulunan Havuzlu Salon’da sıcaklık daha yüksek, nem oranı ise daha düşük ve bu sebeple de bu kısımda pul pul bir görünüm mevcut. Büyük Damlataşlar Salonu mağaranın en geniş alanı ve burada mağara incileri ile kaplı küçük havuzlar bulunuyor. Bu salondan sonra da yürüme yolunu takip ederek; sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşan Çamurlu Salon’a, mağaranın en üst noktasında bulunan ve en yaşlı salonu olan Fosil Salon’a, mağaranın en genç salonlarından olan ve yarasalara ev sahipliği yapan Yarasalı Salon’a ve diğer salonlara ulaşabilirsiniz. Mağaranın, henüz oluşumuna devam etmesi sebebiyle ziyarete açılmayan bölümleri de bulunuyor…
Tokattan.net Sabah.com.tr | Etstur.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder