Yayınladığı mesajında İstanbul Milletvekili Dr. Dursun ÇİÇEK, şu ifadelere yer verdi; “Milli mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk 26 Haziran 1919'da Tokat'a gelmiştir. Buradan Tokatlılar ile birlikte Türk Milletine milli mücadeleye ve Kuvay-i Milliye'ye katılım için açık çağrı yapmıştır. Bu İstiklal çağrısında manda ve himayeye karşı "Bağımsızlık" fikrini yaymak için yapacağı Sivas-Erzurum kongersi ve Amasya Genelgesi'ndeki kurtuluş planı vardır. Mustafa Kemal o tarihte Kongreler toplanmadan Anadolu şehirlerinde birkaç günlük geziler yapmış ve halkla bir araya gelmiştir. Dünya ülkelerinin örnek aldığı müthiş bir direniş ve dayanışma savaşı olan Kurtuluş savaşı emperyalist güçlere karşı yani yedi düvele karşı kazanılmış en büyük başarıdır. Bu zafer ve milli mücadele o dönemde dünyadaki mazlum milletlere bir örnek ve umut olmuştur. Tokat'tan Türk Milletine ve dünyaya seslenen Mustafa Kemal tek kurtuluşun İstiklal olduğunu ilan etmiştir.
Atatürk Anadolu'daki bazı kilit noktaları çok önemsemiş ve Anadolu halkına çok güvenmiştir. Tokatlılara da sonuna kadar güvenen Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan yaklaşık bir ay sonra 26 Haziran 1919'da Tokat'a gelmiş ve burada belediyenin önünden Tokat halkına seslenmiştir.
Milli Kurtuluş mücadelesinde üç kez Tokat'a gelen ve Tokatlılarla buluşan Atatürk 27 Haziran'da belediye binası önünde halka seslenmiştir. Milli birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini vurgulamıştır. Bu nedenle Atatürk'ün Tokat'a gelişinin milli mücadeledeki anlam ve önemi çok büyüktür. Milli mücadelenin temel adımları olan Sivas ve Erzurum Kongreleri için geçiş yolu olarak Tokat tarihteki yerini almıştır. Tokat'ı sadece bir geçiş yolu olarak düşünmemek gerekir. Mustafa Kemal Atatürk kısa zamanda büyük işler başarmanın sırrını bizzat Anadolu şehirlerine yaptığı geziler ve aldığı destek olduğunu vurgulamaktadır. Tokatlılar 26 Haziran'da büyük bir coşku ve kararlılıkla Mustafa Kemal'i karşılamış ve bağrına başmıştır. Hakkında dönemin Padişahı ve ve emperyalistleri tarafından tutuklama emri olan Mustafa Kemal'i saygıyla ve sevgiyle kucaklamıştır.
Emperyalizme karşı milli bağımsızlık mücadelesine kayıtsız destek vermiştir.
Bu vatanın bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için şehitler ve gaziler veren Tokat her zaman milli bir duruş sergilemiştir. 15 yaşındaki Tokatlı gençlerin vatanı savunmak için savaşa katılmasını o zamanki tarihi günlerden bugünlere aktaran o kahramanlık destanı Vatanın her köşesinde söylenir olmuştur.
Hey onbeşli onbeşli
Tokat yolları taşlı
Onbeşliler gidiyor
Kızların gözü yaşlı
Aslan yarim kız senin adın Hediye
Ben dolandım sen de dolan gel beriye
Fistan aldım endazesi onyediye
Gidiyom gidemiyom
Az doldur içemiyom
Sevdiğim pek gönüllü
Koyup da gidemiyom
Gidiyom gidemiyom
Sevdim terkedemiyom
Sevdiğim pek gönüllü
Gönlünü edemiyom
Aslan yarim kız senin adın Hediye
Ben dolandım sen de dolan gel beriye
Fistan aldım endazesi onyediye
Giderim ilinizden (elinizden)
Kurtulam dilinizden
Yeşil baş ördek olsam
Su içmem gölünüzden
Aslan yarim kız senin adın Hediye
Ben dolandım sen de dolan gel beriye
Fistan aldım endazesi onyediye”
Hiç yorum yok
Yorum Gönder