okat'ın termal turizmi ve kültürel zenginliği ile öne çıkan ilçesi Reşadiye'de 7 köy bir araya geldi, yıllardır yaşadıkları yol sorununa çözmek adına Kelkit çayı üzerinden Edirne-Ağrı D100 otoyolu Reşadiye Büşürüm-Çevrecik kavşağına geçecek köprü inşaatına başladı. Başta ilgili köylerde yaşayanlar ve köylerin gurbetteki derneklerinden destek alan köprü projesi, sonra Tokat Milletvekilleri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyelerinin desteği ile devlet-millet işbirliğine dönüştü, çalışmalar hızlandı.
Tokat'ın termal turizmi ve kültürel zenginliği ile öne çıkan ilçesi Reşadiye'de Yeşilyurt, Beşdere, Döllük, Sazak, Çat, Gökköyü ve Dolay olmak üzere 7 köy bir araya geldi, yıllardır yaşadıkları yol sorununa çözmek adına Kelkit çayı üzerinden Edirne-Ağrı D100 otoyolu Reşadiye Büşürüm kavşağına geçecek köprü inşaatına başladı. Başta ilgili köylerde yaşayanlar ve gurbetteki dernekler vasıtasıyla maddi destek alan köprü projesi, sonra Tokat Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve meclis üyelerinin desteği ile devlet-millet işbirliğine dönüştü, çalışmalar hızlandı.
Reşadiye merkeze ulaşımını D100 otoyolu Dokuzdolambaç köprüsünü bitişiğindeki çıkışından alan Yeşilyurt, Beşdere, Döllük, Sazak, Çat, Gökköyü ve Dolay köyleri ile Yoğurluca ve Yumurcaktaş mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, bilhassa 2010 yılında yapılan otoyol genişletme çalışmaları ile D100 Karayoluna çıkış yaparken görüş açısı olmaması nedeniyle kaza riski ve çıkış yolu üzerinde yer alan yamaçların dik oluşuyla yağışlı havalarda heyelan tehlikesi karşı karşıya kalmaya başladı.
2019 yılından itibaren Yeşilyurt Muhtarlığı öncülüğünde 6 köy muhtarı, D100 otoyolu üzerindeki Reşadiye Büşürüm-Çevrecik kavşağına çıkış yapılacak şekilde Kelkit çayı üzerine bir köprü yapmak için harekete geçti. 2019 yılında vatandaşlar adına bir araya gelen 7 köy muhtarı, köprü projesi için Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Samsun 7. Bölge Müdürlüğü ve Tokat Özel İl İdaresi'ne ilk müracaatları yaptı.
Yapılan yazılı başvurularda; Reşadiye merkeze ulaşım için D100 otoyoluna mevcut çıkışta kavşak olmadığı, görüş açısı olmadığı için can ve mal güvenliği tehlikesi olduğu, bilhassa yaz ayların trafik yoğunluğu olduğu ve kaza riskinin arttığı, mevcut yol çıkışının mesafeyi 12 km uzattığı, köy girişinde yağışlı havalarda heyelan olduğu ve ulaşım sağlanamadığı gibi gerekçeler yer aldı. ilgili kamu kuruluşlarca projenin yapımının ileriki dönemlerde planlamaya alınacağı belirtilmesi üzerine bedeli köy halkı tarafından karşılanmak üzere Kelkit çayı üzerine köprü yapılması konusunda ilgili kurumlardan tekrar görüşler istendi.
Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğü yaptığı inceleme sonucunda; mevcut yapı standartları karşılanmak kaydıyla köprü projesine onay verdi. Devlet Su İşleri Samsun 7. Bölge Müdürlüğü ise Kelkit çayı doğal şev kotu 490 m civarında olduğundan planlanan köprü kiriş alt kotunun doğal şev kotu az olmaması, talveg kotuna müdahale edilmeden köprü kiriş alt kotu ile doğal şev kotu arasındaki mesafenin en az 10 metre, 3 açıklı ve net toplam en az 60 metre olması kaydıyla planlanarak yapılması kaydıyla köprü projesine onay verdi.
Her ne kadar başta vatandaş desteği ile yapılması planlansa da ilgili kurum ve kuruluşlarda iş ve işlemlerin hızlandırması, Kelkit çayının debisinin proje maliyetlerini artırmasıyla bağlantı yolları, hafriyat ve makine teçhizat desteğine ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle Tokat Milletvekilleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanlarından destek talep edildi. Her kesimden destek alan projenin Tokat Milletvekilleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanlarının desteği ile Devlet-Millet işbirliğiyle yapılmasına karar verildi, çalışmalar hızlandı.
Yaklaşık 1 Milyon 200 Bin TL maliyeti olan projeye; ilgili köylerin vatandaşları ve dernekleri, Reşadiye esnafı ve sosyal medya üzerinden projeden haberdar olan vatandaşlar maddi destek verirken Karayolları Genel Müdürlüğü 30 ton demir ve 500 m3 beton ile köprü yapımına katkı sağladı. Tokat İl Özel İdaresi ise hafriyat, makine teçhizat desteği ile bağlantı yolları yapımını üstlendi. Devlet-Millet işbirliğiyle 2020 Kasım ayında Reşadiye Yeşilyurt köyü Yumurcaktaş mevkinde başlanan köprü projesinin 2021 Nisan ayına yetiştirilmesi hedefleniyor.
Projeyi baştan beri takip eden Yeşilyurt köyü Yumurcaktaş mahallesinden Ahmet ŞAM, projeye bir umut olarak başladıklarını belirtti ve köprünün hikayesini şu ifadelerle paylaştı;
Bizim derdimiz sadece ırmaktan karşıya geçmek için bir köprü değildi. Bizler o ırmağı geçemediğimiz için nice hastalarımızı hastaneye yetiştiremedik, 7 köy 25 mezra hayatta her şeye 10 km geride kaldık. Bizim çabamız ırmağın üzerine bir beton yığını yapmak değil, hastalarımıza bir umut yolu, sıkıntılı olan ulaşımımızı ortadan kaldıracak ışığı yakmaktı. Yıllardır hayalini kurduğumuz köprü için 2019 yılında başladığımız çalışmalar, 2020 yılında meyvesini verdi. Köprü hayalimiz gerçeğe dönüştü. Destek veren herkese teşekkür ediyorum.
Projeye öncülük eden Yeşilyurt Köyü Muhtarı Hidayet ERYILMAZ, köprü inşaatı çalışmalarındaki son durumu şu ifadelerle paylaştı;
2020 Kasım ayında İl Özel İdare kontrolünde köprü inşaatımız başlamış olup, şuanda köprünün karşılıklı ayaklarından D100 yolu tarafındaki ayak 10 metre yüksekliğe, Yeşilyurt tarafındaki ayak ise 5 metre yüksekliğe ulaştı. Hava şartları elverdiği ölçüde ayaklar tamamlanarak, Şubat ayı ortalarında üst orta blokları konup Mart ortası gibi bitirilmesi planlanmaktadır. Köprü inşaatında bize destek veren Tokat Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza, Tokat İl Özel İdaresine, İl Genel Meclis üyelerimize, köy muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ederiz..
Yapılan köprü projesinden 2020 yılı kurban bayramında bir köy ziyaretinde haberinin olduğunu belirten ve köprü projesine destek veren Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, proje ile ilgili Tokattan.net sitemize açıklamalarda bulundu. Milletvekili DURMAZ şu ifadeleri paylaştı;
Reşadiye'de 7-8 köyümüz bir araya gelmiş DSİ ve Karayolları onaylı devlet-millet işbirliği ile bir köprü projesi yapıyorlar. Projeye bölgede her kesimden herkes pozitif bakıyor. Bu, bir köy için değil bölge için yapılan bir köprü olacaktır. Yol sorunu nedeniyle daha önce Reşadiye'nin bu bölgesinden bir çok köy Almus'a bağlanmıştı. Bu köprü ile Tozanlı bölgesi, Zora deresi, Hubyar ve Çilhane’den Almus'a kadar ulaşım sağlanacaktır. Ayrıca, bu köprü projesi Sazak belini daha az kilometre ile aşacak bir yolun başlangıcıdır. Katkıda bulunanlara şükranlarımı sunuyorum. Bölgemiz için hayırlı olsun.
Projenin Devlet-Millet işbirliğiyle yürütülmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyonu sağlayan Tokat Milletvekili Av. Yusuf BEYAZIT ise proje ile ilgili şu ifadeleri paylaştı;
Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar Tokat'taki tüm köylerimize hizmet götürmenin gayreti içinde olduk. Projeden haberdar olduğumuz andan itibaren Devlet Su İşleri, Karayolları ve Tokat İl Özel İdaremiz başta olmak üzere kamunun tüm imkanlarıyla gerekli desteği vermeye özen gösterdik. Bu proje sadece 7 köyü değil Reşadiye'den Almus'a bütün köylerimizi birbirine bağlayacak bir köprü olacaktır. Devlet-Millet işbirliğinin güzel bir örneğini yansıtan bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyor, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.
Tokattan.net
Çok güzel bir proje olmuş sayenizde haberimiz oldu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
YanıtlaSilEmeği geçen herkezden Allah razı olsun böylelikle kaza riski de aza inmiş olur .. köy yollarında asfalt çalışmaları yapılması dileğiyle
YanıtlaSil